Nieuw in Wommelgem: zorgparkeren

Wat

Het wordt steeds moeilijker voor zorgverstrekkers om een parkeerplaats te vinden in de buurt van hun patiënten. En dat terwijl hun tijd al zo kostbaar is. Daarom heeft de gemeente een reglement voor zorgparkeren uitgewerkt.

Wat is zorgparking?

Een zorgparking is een (privé)parkeerplaats, bijvoorbeeld voor een oprit of garage, die je als burger ter beschikking stelt aan een zorgverlener. Je kan deze parkeerplaats uiteraard zelf blijven gebruiken, maar als jouw voertuig er niet staat, geef je toestemming aan een zorgverlener om deze plaats gedurende 60 minuten gratis te gebruiken tijdens een huisbezoek. Zorgverleners vinden zo sneller een parkeerplaats, wat hen extra tijd kan opleveren per patiënt. Vooral in straten waar parkeerplaatsen schaars zijn, zijn deze extra plaatsen zeer welkom!

De deelnemende hulpverleners krijgen een kaart met contactgegevens om achter de voorruit van hun auto te plaatsen. Zo kunnen inwoners hen contacteren om de parkeerplaats vrij te maken indien nodig.

Bied een plek aan als zorgparking

Woon je in een straat waar vrije parkeerplaatsen schaars zijn en wil je een (privé)parkeerplaats aanbieden? Vul dan het formulier in het digitaal loket in. Wil je je na verloop van tijd uitschrijven als aanbieder van zorgparking, dan dient u de gemeente telefonisch of per mail te contacteren.

De sticker wordt bezorgd per post of afgehaald aan de onthaalbalie van het lokaal bestuur. Deze moet je zichtbaar aanbrengen aan de voorziene parkeerplaats (bijvoorbeeld op de garagepoort of aan de oprit). De sticker geeft aan dat de zorgverstrekkers er tijdens huisbezoeken mogen parkeren gedurende 60 minuten. De zorgverlener heeft in zijn wagen achter zijn voorruit een kaart met zijn telefoonnummer liggen. Daar mag je steeds naar bellen. De zorgverstrekker verplaatst dan de wagen zo snel mogelijk.

Heb je je ingeschreven als aanbieder van een parkeerplaats, dan geef je automatisch de toestemming om het adres van de zorgparkeerplaats te gebruiken op de online kaart van beschikbare zorgparking op onze website. Lees ook het reglement. Bij inschrijving geef je jouw akkoord aan dit reglement.

Informatie voor zorgverleners

Ben je een zorgverstrekker in de thuiszorg? Zoek je dikwijls naar een parkeerplaats tijdens huisbezoeken? En beschik je over een RIZIV-nummer of inschrijvingsnummer uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap? Gebruik dan vanaf nu een Zorgparking.

Een Zorgparking is een (parkeer)plaats op het openbaar domein voor een inrit of garage of een privéparking die als parkeerplaats ter beschikking wordt gesteld. Tijdens huisbezoeken mag je ze gebruiken voor de maximum duur van 60 minuten. Je herkent deze parkeerplaatsen aan de speciale sticker op de garagepoort of in de buurt van de oprit. Een overzicht van de beschikbare adressen vind je binnenkort op de kaart onderaan deze pagina.

Het enige wat je moet doen, is de medische kaart zorgparkeren achter je voorruit plaatsen. Als je in bezit bent van een kaart zorgparkeren, moet je jouw gsm-nummer en nummerplaat noteren op deze kaart. Zo kan de bewoner je altijd bereiken en vragen om jouw auto te verplaatsen. Vraag via dit webformulier je parkeerkaart zorgparkeren aan. Lees ook het reglement. Bij inschrijving geef je jouw akkoord aan dit reglement.