Bij-vriendelijke gemeente

Wat

Door een verminderde biodiversiteit hebben bijen het moeilijk om te overleven. Bloemen groeien minder talrijk in tuinen en weilanden, en daardoor vinden de bijen onvoldoende nectar en stuifmeel in hun directe leefomgeving. Daarnaast zorgt ook het gebruik van pesticiden voor een massale bijensterfte.

Bijen zijn nochtans heel belangrijk. Naast hun cruciale rol in land- en tuinbouw, zorgen bijen ook voor de voortplanting van inheemse planten. Zo verhogen ze de biodiversiteit. Einstein voorspelde dat indien de bijen zouden verdwijnen, het menselijk leven op aarde nog ongeveer vier jaar zou standhouden.

Wommelgem ‘bij-vriendelijke gemeente’

In Wommelgem willen we de bijen graag helpen en maken we van onze gemeente een bloemrijke én bij-vriendelijke omgeving. De gemeente Wommelgem ondertekende het charter 'bij-vriendelijke gemeente', een initiatief van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond. Daarmee engageert de gemeente zich om actie te ondernemen en de bij te beschermen. De gemeente tekende in samenwerking met de gemeentelijke milieuraad een actieplan uit. Zo tracht ze waar mogelijk de leefomstandigheden voor bijen te verbeteren.

Bij-vriendelijke tuinen

Om van Wommelgem écht een bij-vriendelijke gemeente te maken, rekenen we ook op de Wommelgemnaren. We proberen daarom de burgers, scholen, landbouwers en bedrijven te stimuleren om samen actie te ondernemen voor de bij. We willen hen graag betrekken om samen een bij-vriendelijke omgeving te maken van onze gemeente.

Zo kan je jouw tuin zelf omvormen naar een bij-vriendelijke tuin. Heb je zelf al ideeën om van Wommelgem een bij-vriendelijke gemeente te maken? Laat het ons weten. Een heleboel inspirerende tips om de bij te beschermen vind je op de website van Week van de bij.

Pesticidevrij sinds 2015

Het gebruik van pesticiden is één van de grootste oorzaken van de bijensterfte. Sinds 1 januari 2015 mogen gemeenten geen pesticiden meer gebruiken op het openbare domein. Pesticiden vormen een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en het behoud van duurzame waterreserves. Ze hebben eveneens een schadelijk effect op de gezondheid van de mens. Een pesticidevrije gemeente is positief voor het milieu, en zorgt voor een gezondere omgeving voor haar inwoners. 

Ook je eigen tuin kan je gemakkelijk pesticidevrij onderhouden. Voor tips surf je naar www.zonderisgezonder.be

Bijenwandeling

De gemeente Wommelgem realiseerde in samenwerking met het Regionaal Landschap de Voorkempen een bijenwandeling. De bijenlus start aan het gemeentelijk sportcentrum Brieleke en neemt je mee voor een tocht van ongeveer 6,5 km langs bijvriendelijke plekjes in onze gemeente. Onderaan kan je de wandelbrochure van de bijenwandeling downloaden.

Aan het laatste stopplekje op de wandeling vind je een bijenhal voor honingbijen. Wens je voor je groep een bezoekje aan de bijenhal te plannen, dan kan je steeds een aanvraag doen via de Biebond van Boechout. De vereniging voorziet ook imkerscursussen voor zij die zich willen verdiepen in de wondere wereld van de bij en zelf bijen wensen te houden.

Bijenstand Fort 2

In het Fort 2 van Wommelgem is reeds decennia lang een bijenstand waar een gids je gepassioneerd alles over bijen kan vertellen. Scholen (en zeer uitzonderlijk particulieren) kunnen een rondleiding aanvragen via het digitaal loket.