Bekijk hier het strooiplan

Wat

Tijdens de winter rijden onze diensten dag en nacht uit, ook tijdens het weekend, om de wegen zoveel mogelijk ijs- en sneeuwvrij te maken. Het spreekt voor zich dat niet alle wegen in de gemeente gestrooid kunnen worden, daarvoor is de zoutvoorraad en de tijd te beperkt, en het aantal uit te voeren kilometers te groot. Daarom werden er strooiplannen opgemaakt, waarin aangegeven wordt welke wegen gestrooid worden, en volgens welke prioriteiten.

Zoutkristallen werken best rond het vriespunt

Zoutkorrels kunnen hun werk maar pas beginnen doen als er voldoende over gereden wordt zodat de zoutkristallen openbarsten. Op wegen met minder verkeer en fietspaden duurt dat langer. Strooizout heeft trouwens het meeste effect rond het vriespunt. Bij lagere temperaturen en veel sneeuwval neemt het effect al snel af.

Wegen

Het lokaal bestuur streeft ernaar elke inwoner binnen maximaal 500 meter na het verlaten van zijn woonst op een gestrooide weg te brengen. Dit netwerk van hoofdstraten wordt opgenomen in een prioritaire toer die uitgevoerd wordt bij ijzel en sneeuwval. Daarnaast zal bij sneeuwval ook steeds de industriezone geruimd worden, zodat de bereikbaarheid gegarandeerd blijft.

In tweede instantie wordt bij sneeuwval, en indien mogelijk, een tweede toer uitgevoerd. Hierdoor zal de afstand tot een geruimde weg nog verkleinen. 

Fietspaden

Voor fietsers voorziet het lokaal bestuur in een aangesloten netwerk van fietsroutes zowel binnen Wommelgem als naar naburige gemeentes, die prioritair uitgevoerd worden bij ijzel en sneeuwval. Op deze manier kan elke fietser een gestrooide route uitstippelen om veilig op zijn bestemming te geraken. In tweede instantie, en bij sneeuwval, wordt er ook een tweede toer uitgevoerd. Hierbij zal ervoor gezorgd worden dat alle fietsstraten geruimd worden. Blijf steeds voorzichtig, ook wanneer er gestrooid is!

Wie doet wat?

  • Voor de rijwegen en de fietspaden gelden de strooiplannen, die steeds volgens de geldende prioriteiten door onze diensten worden uitgevoerd. Bekijk hieronder de verschillende strooiplannen.
  • Voetpaden ter hoogte van openbare gebouwen en plaatsen van openbaar nut, worden door de gemeentediensten geruimd.
  • Voetpaden ter hoogte van woningen vallen steeds onder de verantwoordelijkheid van de inwoners, en dienen door hen vrijgemaakt te worden.
    Zie hiertoe artikel 94-95-96 uit het uniform gemeentelijk politiereglement

Problemen? Meld het ons!
Merk je toch nog ergens een gevaarlijke situatie op, of heb je opmerkingen over de uitvoering van het strooiplan? Meld het ons via een meldingskaart!