Zwerfkatten

Eén enkel dier in de buurt is schattig voor de kinderen en brengt leven in de wijk. Vaak is het verhaal echter minder positief, zeker als het om meerdere dieren gaat. 

Overlast door zwerfkatten

De overlast van zwerfkatten, zoals sproeien, vechten, vuilzakken openscheuren, ongewenste kittens,... wordt via het Wommelgems zwerfkattenproject met zichtbaar resultaat aangepakt . Daardoor wordt ook veel onnodig dierenleed voorkomen. Zwerfkatten en zeker de kittens hebben immers een triest leven: honger, ziektes, pijn en vaak een ellendige dood.

De enige manier om dat te stoppen en te voorkomen, is door deze dieren te castreren en te steriliseren. Dankzij het zwerfkattenproject van onze gemeente, kunnen zwerfkatten steriel worden gemaakt. Vrijwilligers vangen de katten. Na sterilisatie of castratie worden de katten terug op de vindplaats uitgezet. Ernstig zieke dieren laat de dierenarts inslapen. Als jonge kittens nog gesocialiseerd kunnen worden, zoeken de vrijwilligers voor hen een adoptiegezin.

Snel handelen is erger voorkomen

  • Neem altijd zo snel mogelijk contact op en meld zwerfkatten via het digitaal loket. Hoe sneller steriel, hoe beter. Kattinnen kunnen al vanaf de leeftijd van vijf maanden zwanger worden (en soms zelfs nog vroeger).
  • Maak direct melding van gevonden kittens, want tot vijf weken kunnen ze nog naar een opvangplaats om geadopteerd te worden, daarna niet meer. Na vijf weken zijn ze te verwilderd om nog als huiskat te leven.
  • Meld eveneens zwangere poezen.

Heb je zelf een ongecastreerde kater of ongesteriliseerde kattin? Maak dan snel een afspraak bij de dierenarts, en pak samen met ons het zwerfkattenprobleem aan.

Meer info

Klik hier om de website van de Wommelgemse zwerfkattenwerking te bezoeken.