Aandacht voor zwerfkatten

Wat

Eén enkel dier in de buurt is schattig voor de kinderen en brengt leven in de wijk. Vaak is het verhaal echter minder positief, zeker als het om meerdere dieren gaat. 

Overlast door zwerfkatten

De overlast van zwerfkatten, zoals sproeien, vechten, vuilzakken openscheuren, ongewenste kittens,... wordt via het Wommelgems zwerfkattenproject met zichtbaar resultaat aangepakt . Daardoor wordt ook veel onnodig dierenleed voorkomen. Zwerfkatten en zeker de kittens hebben immers een triest leven: honger, ziektes, pijn en vaak een ellendige dood.

De enige manier om dat te stoppen en te voorkomen, is door deze dieren te castreren en te steriliseren. Dankzij het zwerfkattenproject van onze gemeente, kunnen zwerfkatten steriel worden gemaakt. Vrijwilligers vangen de katten. Na sterilisatie of castratie worden de katten terug op de vindplaats uitgezet. Ernstig zieke dieren laat de dierenarts inslapen. Als jonge kittens nog gesocialiseerd kunnen worden, zoeken de vrijwilligers voor hen een adoptiegezin.

Snel handelen is erger voorkomen

  • Neem altijd zo snel mogelijk contact op en meld zwerfkatten via het digitaal loket. Hoe sneller steriel, hoe beter. Kattinnen kunnen al vanaf de leeftijd van vijf maanden zwanger worden (en soms zelfs nog vroeger).
  • Maak direct melding van gevonden kittens, want tot vijf weken kunnen ze nog naar een opvangplaats om geadopteerd te worden, daarna niet meer. Na vijf weken zijn ze te verwilderd om nog als huiskat te leven.
  • Meld eveneens zwangere poezen.

Heb je zelf een ongecastreerde kater of ongesteriliseerde kattin? Maak dan snel een afspraak bij de dierenarts, en pak samen met ons het zwerfkattenprobleem aan.

Zwerfkat Wommelgem zoekt vrijwilligers

Zwerfkat Wommelgem vzw bekommert zich reeds enkele jaren om het lot van de zwerfkatten in Wommelgem. Vrijwilligers van de vzw doen er alles aan om het zwerfkattenprobleem in te dijken en de katten te helpen tijdens hun harde zwerversbestaan. Voor zwerfkittens die mogelijk nog sociaal te maken zijn, trachten ze een adoptiegezin te zoeken.

Bij dat alles komt heel wat kijken en daarom zoekt Zwerfkat Wommelgem nieuwe helpende handen. Wil je ook een rol spelen in de Wommelgemse zwerfkattenwerking? Neem dan zeker contact op met de organisatie. De taken die je als vrijwilliger kan doen, zijn zeer uiteenlopend zodat je jouw engagement helemaal kan afstemmen op jouw mogelijkheden:

  • de telefonische permanentie;
  • naar de dierenarts rijden;
  • het vangen van katten;
  • het ophalen van voedseldonaties;
  • het inzamelen van geld op marktjes;
  • het netjes houden van de noodopvang;
  • gaan flyeren in heel Wommelgem, mensen aanspreken, het zwerfkattenproject toelichten.

Meer info?

Zwerfkat Wommelgem vzw
tel. 0492-12 30 09
www.zwerfkatwommelgem.be
info@zwerfkatwommelgem.be