Wommelgems streekbiertje: de 'Tipsor'

Wat

'Ik wil het bier van mijn vader weer op de markt brengen', dat verklaarde Jooz Beirens vastberaden, afstammeling van de gelijknamige brouwerij op de grens van Wommelgem en Deurne. Tot eind jaren 70 werd daar de Tipsor gebrouwen. Dat Wommelgemse streekbiertje kreeg nu een tweede leven. Tijdens de Fortengordel op zondag 15 mei 2016 werden de eerste flesjes officieel geopend en geproefd. Het werd een vliegende start voor de nieuwe Tipsor. 

Zeven generaties bier brouwen

Om goed brouwwater te hebben liet Johannes Vermoelen, de eerste bekende beroepsbrouwer, grachten graven naar het nabijgelegen Schijn. Hij noemde zijn brouwerij De Gulden Cammer. In de daaropvolgende eeuwen kwamen en gingen nieuwe eigenaars-brouwers. De brouwerij kreeg later de naam Den Draeyboom, vanwege het feit dat er vlakbij een slagboom stond waar tol werd geheven. Die naam leeft nog voort in de straatnaam, de Draaiboomstraat.

In 1823 kwam de brouwerij in handen van Franciscus Beirens. Pas in de 20ste eeuw werd het officieel Brouwerij Beirens. Het meest bekende bier was de 'Tipsor', een amberkleurig bier van hoge gisting (5,7%), vergelijkbaar met een Palm of Koninck. De naam verwijst naar den Tip, de plek waar de brouwerij gelegen was. Eind jaren 70 stierf dat streekbier echter een langzame dood toen Emiel Beirens stopte met brouwen. Hij was de laatste van zeven generaties bierbrouwers. 

Maar de familie hield de brouwtraditie wel in stand, vooral door thuis bier te brouwen. Bij Emiels enige zoon, Jooz Beirens, groeide het idee om de Tipsor nieuw leven in te blazen. Hij kreeg ook regelmatig de vraag om het bier terug op de markt te brengen. Dat kwam in een stroomversnelling toen burgemeester Frank Gys niet wou achterblijven met een eigen dorpsbier, naar analogie met het Oelegemse 'Titsenbier' en het Borsbeekse 'Robiaantje'. Jooz was direct enthousiast en ging met het oude familierecept aan de slag. Hij sloot een overeenkomst met een brouwer uit Reet om grote hoeveelheden te produceren. Het resultaat mag er zeker zijn. 

Het oude brouwerijgebouw op 'den Tip' (Draaiboomstraat) is helaas geen familiebezit meer en in de plaats kwamen er kantoren. Het uitzicht van het gebouw bleef gelukkig wel behouden. Het pand, dat dateert van voor de Tweede Wereldoorlog, ligt niet ver van het Schijn en grenst aan Ternesse Golf & Country Club. 

Waar kan je het bier proeven?

De Tipsor is verkrijgbaar bij de Oelegemse Drankendiscount, Wijn- en Drankenhandel Vets en de Wijnegemse Drankenhal. Het bier wordt momenteel geschonken in Café Familia en in parochiecentrum 't Candoncklaer. De andere Wommelgemse cafés verkopen het nog niet maar hopelijk komt daar snel verandering in. Ook op gemeentelijke evenementen en op kleinere initiatieven zie je de flesjes steevast opduiken. Samen met Jooz' schoonbroer, Paul Daeleman, die reeds publiceerde over de Belgische brouwerijgeschiedenis, wil de initiatiefnemer het bier onder de aandacht blijven houden.