Veldkapel Van Camp

Wat

Voorbij de keerbrug passeer je via een veldweg het veldkapelletje van De Keer. Dat kapelletje werd gebouwd in 1903 door metser Baptist Joris in opdracht van landbouwer Stan Van Camp (1875-1967). Het werd toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het kroostrijke gezin Van Camp telde twee ongeneeslijk zieke kinderen, waardoor de brave man ertoe kwam het kapelletje in 1928 te vergroten.

Tijdens deze werken stortte een gedeelte van de gevel in waardoor Stan een ernstig letsel opliep aan zijn voeten. Toch heeft hij de bouw van dit merkwaardige kapelletje kunnen voltooien. Het gebedshuisje is voorzien van twee zijvensters en op het dak werd een ijzeren kruis geplaatst. Het kapelletje telt acht zitbanken. Midden op het mooie altaar prijkt een beeld van Onze-Lieve-Vrouw, dat werd meegebracht na een bedevaart in Lourdes. 

Tot in de jaren 60 trokken tijdens de meimaand de dorpelingen te voet, in processie, naar het kapelletje waar de rozenkrans werd gebeden. Deze gebedsprocessie was een typisch Vlaamse uiting van de godsvrucht die in sommige dorpen nog steeds bestaat. Tijdens deze processie werden in Wommelgem meerdere kapelletjes bezocht, maar jammer genoeg zijn die nagenoeg allemaal verdwenen.

Melding sluiten

Samen tegen het coronavirus

Een overzicht van alle maatregelen in Wommelgem

Onze diensten helpen je (van thuis uit) verder

  • Mail je vraag naar de dienst of bel naar het onthaal via tel. 03-355 50 50
  • Gebruik zoveel mogelijk de formulieren van het digitaal loket
  • Dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak (en enkel voor dringende documenten)
  • De bib opende opnieuw de deuren, mét voorzorgsmaatregelen
  • De werf, BKO en thuiszorgdienst werken verder met de nodige voorzorgsmaatregelen

Heb je hulp nodig of kan je hulp bieden?

Maak gebruik van ons vrijwilligersnetwerk (vb. voor boodschappen, honden uitlaten, sociaal contact). Lees het artikel (klik hier) voor meer info of via tel. 03-355 50 55.

Naar het digitaal loket