Veldkapel Van Camp

Wat

Voorbij de keerbrug passeer je via een veldweg het veldkapelletje van De Keer. Dat kapelletje werd gebouwd in 1903 door metser Baptist Joris in opdracht van landbouwer Stan Van Camp (1875-1967). Het werd toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het kroostrijke gezin Van Camp telde twee ongeneeslijk zieke kinderen, waardoor de brave man ertoe kwam het kapelletje in 1928 te vergroten.

Tijdens deze werken stortte een gedeelte van de gevel in waardoor Stan een ernstig letsel opliep aan zijn voeten. Toch heeft hij de bouw van dit merkwaardige kapelletje kunnen voltooien. Het gebedshuisje is voorzien van twee zijvensters en op het dak werd een ijzeren kruis geplaatst. Het kapelletje telt acht zitbanken. Midden op het mooie altaar prijkt een beeld van Onze-Lieve-Vrouw, dat werd meegebracht na een bedevaart in Lourdes. 

Tot in de jaren 60 trokken tijdens de meimaand de dorpelingen te voet, in processie, naar het kapelletje waar de rozenkrans werd gebeden. Deze gebedsprocessie was een typisch Vlaamse uiting van de godsvrucht die in sommige dorpen nog steeds bestaat. Tijdens deze processie werden in Wommelgem meerdere kapelletjes bezocht, maar jammer genoeg zijn die nagenoeg allemaal verdwenen.

Melding sluiten

Vaccinatiecampagne voor de brede bevolking van start

Bekijk alle info over de vaccinatiecampagne voor Wommelgem op deze overzichtspagina 

  • Je ontvangt een uitnodiging van het Agentschap Zorg en Gezondheid per brief. Momenteel krijgen de hoogste leeftijdscategorieën hun uitnodiging.
  • Heb je problemen om online een afspraak te maken? Neem contact op met de vaccinatiehelpdesk via het telefoonnummer op je uitnodiging.
  • Heb je geen vervoer naar het vaccinatiedorp? Alle vervoersopties kan je op deze pagina nalezen >>

Bekijk het overzicht van de geldende coronamaatregelen 

Bekijk alle info over de vaccinatiecampagne