Sterilisatieplicht katten

Wat

Iedereen die vandaag een kat verkoopt of weggeeft, moet het dier laten steriliseren of castreren, identificeren (chippen) én registeren. Ook als je de kat gratis weggeeft. Zo help je mee om de kattenpopulatie in toom te houden.

Katten zijn immers heel vruchtbare dieren en planten zich snel voort. In combinatie met onverantwoord eigenaarschap is er zo een kattenoverschot ontstaan: er zijn meer katten dan mensen die een kat willen. Daardoor zitten de asielen overvol en moeten dierenartsen jaarlijks meer dan tienduizend katten laten inslapen. 

Door je eigen kat te laten castreren of steriliseren, voorkom je dat je kater elders voor nestjes zorgt of dat je kattin binnenkort enkele kittens mee naar huis brengt. Jonge katjes worden snel groot en hebben ruimte nodig. De meeste huishoudens kunnen niet zorgen voor vijf of zes huisdieren en de jonge katjes belanden in het asiel. Wanneer je eigen katten gesteriliseerd of gecastreerd zijn, vermijd je dat scenario en geef je asielkatten meer kans op een nieuwe thuis.

Zwerfkattenkolonies

Daarnaast belanden ook veel ongewenste katten op straat, zodat er zwerfkattenkolonies ontstaan. Die kunnen veel overlast veroorzaken, bijvoorbeeld door vuilniszakken open te scheuren en uitwerpselen achter te laten. Bovendien leven de dieren in slechte omstandigheden: ze zijn vaak ziek, hebben niet zelden vechtwonden en lijden honger.

Gelukkig zijn er veel mensen die zich het lot van de asiel- en zwerfkatten aantrekken en zich vrijwillig inzetten om deze dieren te helpen. Dat kost echter handenvol geld en heel veel tijd. Voorkomen is dus beter dan genezen, en de verplichte sterilisatie of castratie is daarbij onmisbaar.

Meer info

Klik hier voor meer informatie over sterilisatie en castratie van katten.
Klik hier voor meer informatie over de sterilisatieplicht.
Bekijk hier de website van de Wommelgemse zwerfkatwerking.