Rookmelders

Wat

Sinds 2013 zijn rookmelders verplicht in Vlaanderen voor huurwoningen, studentenkoten, nieuwbouwwoningen en gerenoveerde woningen. De bepalingen zijn vastgelegd in het Rookmeldersdecreet, dat je kan nalezen op de site van de Vlaamse overheid.

Rookmelders beschermen je tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal
ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

In grotere woningen kan je kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg er in elk geval voor dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging, hoorbaar zijn in de slaapkamer. Deze rookmelders kan je op een simpele manier draadloos met elkaar verbinden.

Om wettelijk in orde te zijn, moet in Vlaanderen elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens één rookmelder hebben. Brandweer Zone Rand raadt aan een rookmelder te hangen in elke ruimte, behalve in de keuken, de badkamer en de garage als daar jouw auto of motor staat. Gebruik je de garage vooral als bergruimte en staat de wasmachine of droogkast daar? Hang dan zeker wel een rookmelder.

Meer info

Bijkomende informatie over rookmelders kan je terugvinden op de site van Stichting Brandwonden (klik hier).