Registreer je alpaca, lama of pluimvee in database

Wat

Op 21 april 2021 trad de Europese dierengezondheidswet in voege. Deze wetgeving verplicht dat ook kameelachtigen (zoals alpaca’s of lama’s) in Sanitel geregistreerd worden.

Sanitel is de databank van het FAVV, waarin de Belgische veestapel opgevolgd wordt. Je vindt er ook alle info over hoe je je dieren identificeert en hoe je transporten kan aangeven. Daarnaast legt deze wet ook verplichtingen over het identificeren van deze dieren en bepaalde registraties op.

Waarom is registratie belangrijk? Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) begeleidt veehouders en dierenartsen bij de monitoring, bestrijding en preventie van dierziekten. Dankzij het register kunnen ze snel contact opnemen met veehouders in een regio (zoals bij de recente uitbraken van vogelgriep).

Registratie van kameelachtigen verplicht

Zodra je minstens één kameelachtige houdt, laat je je registreren via DGZ (Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw). We adviseren je om dat zo spoedig mogelijk te doen door het registratieformulier ingevuld aan DGZ te bezorgen, ook als je al aangesloten bent bij bv. een alpacavereniging.

Download het formulier

Neem zeker een kijkje op de website van Sanitel. Daar kan je het registratieformulier downloaden. Je vindt er ook een uitgebreide lijst met antwoorden op veelgestelde vragen.

Herinnering: registratie pluimvee in de voedselketen verplicht

Houd je thuis pluimvee als hobby? Of hou je pluimvee voor de eieren of voor de slacht? Dan kan het goed zijn dat je je moet laten registreren in de Saniteldatabank. Dat hangt af van het soort pluimvee, het aantal en met welk doel het pluimvee gehouden wordt.

Heb je enkele kippen en worden de eitjes enkel door je gezinsleden gegeten? Dan moet je niets doen. Wanneer de kippen of de eieren in de ruimere voedselketen terechtkomen, dien je het registratieformulier in te vullen. Je moet ook verdere actie ondernemen, wanneer je hobbypluimvee bezit (in grote aantallen ) of regelmatig verkoopt. Klik hier om de registratie op de website van Sanitel te starten. Je vindt er ook een overzicht van alle andere dieren die je dient te registeren.