Overleden dieren

Wat

Wat doe je wanneer je een dood dier vindt op het openbaar domein?

Raak het dier niet met je blote handen aan. Daarvan kan je immers ziek worden.Meld het overleden dier en de precieze locatie via:
  • de digitale meldingskaart (klik hier)
  • of de technische dienst op tel 03-355 50 50
De gemeentediensten halen het kadaver op en brengen het naar het Blauw Kruis. Daar worden de overleden dieren dan opgehaald door een erkende ophaler.

Wat doe je wanneer je huisdier gestorven is?

Je hebt volgende mogelijkheden als je huisdier gestorven is:

Erkende ophaler

Je betaalt zelf de kosten voor het ophalen. Erkende ophalers vind je op de website van OVAM in de lijst ‘vervoerders van dierlijke bijproducten’. Selecteer op die pagina de juiste DBP-code (2de categorie - kadavers van gezelschapsdieren) en klik dan op ‘zoek’.

Dierencrematorium of dierenbegraafplaats

Je kan het gestorven dier zelf naar een dierencrematorium of -begraafplaats brengen. Sommige crematoria komen het dier ook ophalen. Je vindt het dichtstbijzijnde crematorium in deze lijst van erkende crematoria voor dierlijk afval.

Dierenarts

Is je huisdier gestorven door toedoen van een dierenarts (zowel in zijn/haar praktijk als bij je thuis)? Dan mag de dierenarts het dier tijdelijk in de praktijk opslaan. Daarna laat de dierenarts het dier ophalen door een erkende ophaler.