Jef Somersstraat

Wat

Wie was Joseph (Jef) Somers?

Jef Somers werd in Wommelgem geboren op 29 mei 1917. Hij overleed in Antwerpen op 25 mei 1966, slechts 49 jaar oud. Jos Somers werd profrenner in 1936 en bleef dit tot 1950. Hij koerste een indrukwekkend palmares bij elkaar gedurende deze 14 jaren. Opmerkelijk is wel dat ook tijdens de tweede wereldoorlog grote koersen gewoon bleven doorgaan.

Werd hij in zijn eerste profjaar (1936) tweede in Gent-Wevelgem, dan won hij in 1937 twee etappes in de Ronde van België en werd hij eerste in Bordeaux-Parijs. Deze hero├»sche marathonkoers ging over een afstand van meer dan 500 km, sommige edities zelfs meer dan 600 km. De laatste 300 km werd achter een derny gereden.

In 1939 won hij ritten in zowel de Ronde van Zwitserland als de Ronde van België en deze van Luxemburg.

Ook tijdens de oorlogsjaren werd er gekoerst en in 1943 won Jef Somers de GP van België en de GP des Nations. In datzelfde jaar werd hij tweede in het Nationaal Kampioenschap van België achtervolging op de baan.

Nog tijdens de oorlog behaalde hij in 1944 een overwinning in de GP van Wallonië en in 1945 won hij de eerste etappe van Dwars door België.

Na de oorlog (1946) werd hij vierde in de Luik-Bastenaken-Luik, eerste in de Omloop der Vlaamse Gewesten en tweede in Bordeaux-Parijs. Een tweede overwinning in Bordeaux-Parijs behaalde hij in 1947. In 1950 reed Jef Somers nog eenmaal Bordeaux-Parijs en eindigde als derde.

Een toch wel indrukwekkend palmares voor deze Wommelgemnaar in een bewogen periode.

Melding sluiten

Samen tegen het coronavirus

Een overzicht van alle maatregelen in Wommelgem

Onze diensten helpen je (van thuis uit) verder

  • Mail je vraag naar de dienst of bel naar het onthaal via tel. 03-355 50 50
  • Gebruik zoveel mogelijk de formulieren van het digitaal loket
  • Dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak (en enkel voor dringende documenten)
  • De bib opende opnieuw de deuren, mét voorzorgsmaatregelen
  • De werf, BKO en thuiszorgdienst werken verder met de nodige voorzorgsmaatregelen

Heb je hulp nodig of kan je hulp bieden?

Maak gebruik van ons vrijwilligersnetwerk (vb. voor boodschappen, honden uitlaten, sociaal contact). Lees het artikel (klik hier) voor meer info of via tel. 03-355 50 55.

Naar het digitaal loket