Gemeentelijke toelage bij de aanleg van hemelwaterputten, infiltratievoorziening en groendak

Wat

Overzicht van de toelages

Toelage hemelwaterinstallatie

Om het hergebruik van regenwater te stimuleren, keert de gemeente Wommelgem een premie uit voor de aanleg van een hemelwaterinstallatie.

Installeer je het in een bestaande woning, dan bedraagt je premie:

  • 250 euro indien het regenwater ten minste gebruikt wordt voor schoonmaak, het wassen van de wagen en/of besproeiing van de tuin;
  • 500 euro indien het regenwater ten minste gebruikt wordt als waswater voor de wasmachine en/of voor het vullen van de spoelbak van één of meer toiletten.

Toelage infiltratievoorziening

Om zo veel mogelijk regenwater in de bodem te laten infiltreren in plaats van rechtstreeks af te voeren naar het rioolstelsel keert de gemeente Wommelgem een premie uit voor infiltratievoorzieningen. Deze premie bedraagt 500 euro per installatie.

Toelage groendak

Om zoveel mogelijk regenwater te bufferen, keert de gemeente een premie uit voor de aanleg van een groendak. Deze premie bedraagt 31 euro/m² met een maximum van 1000 euro per dossier.

Nog niet helemaal overtuigd? Download onderaan de brochure 'Groendaken' of kom het eens bewonderen op een echt dak! Een groendak is namelijk niet enkel goed voor het milieu dankzij de isolerende werking en de buffering van het regenwater, het is ook erg mooi. Op de inkomluifel van het gemeentehuis werd een groendak voorzien. Kom langs en neem een kijkje.

Aandachtspunten voor je aanvraag

Om in aanmerking te komen voor de premie dient de installatie te voldoen aan de technische voorschriften van PIDPA en aan de richtlijnen van de Vlaamse Gemeenschap, zoals opgenomen in de code van goede praktijk voor hemelwaterputten en infiltratievoorzieningen.

Let op dat je minimale tankvolume in overeenstemming is met je dakoppervlakte.

In tegenstelling tot vroeger worden er enkel nog premies uitbetaald voor aanpassingswerken aan of het plaatsen van installaties bij bestaande woningen. Een bestaande woning is een woning waarin mensen een vaste verblijfplaats kunnen hebben én die volgens de kadastrale gegevens al minimaal vijf jaar in gebruik is.

Er wordt enkel een premie uitgekeerd wanneer je aanpassingswerken niet opgelegd werden in je stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning.

Procedure

Je kan deze toelage online aanvragen via het digitaal loket of een ingescand exemplaar bezorgen aan de dienst omgeving. Alle aanvragen kunnen uiterlijk tot zes maanden na de factuurdatum ingediend worden.

Meer info