Compost en thuiscomposteren

Wat

Composteren, het omvormen van snoeisel, bladeren en resten van groenten en fruit tot humus, is waarschijnlijk één van de oudste recyclageprocessen ter wereld. We moedigen alle inwoners dan ook aan om te proberen composteren in hun tuin. Je kan zelfs traag composteren in de moestuin-of bloembedden zelf, dan doe je aan 'mulchen'. De blaadjes of ander verhakseld materiaal worden traag verteerd door het bodemleven en omgezet in waardevol organisch materiaal. Zo kan je bed meer water vasthouden én droogt het minder snel uit.

Composteringsproces

Tijdens het composteringsproces in een compostvat of -bak in de eigen tuin gebeurt hetzelfde als bij het verteren van plantenmateriaal in of op de bodem. Micro-organismen en schimmels breken het plantenmateriaal langzaam af en vormen daarbij stabiele humus. Compost voorziet alle nodige voedingsstoffen in je bodem en vermijdt een te snelle stikstofopname door planten. Een garantie voor gezondere planten!

Compost verbetert ook de structuur van je bodem. Bij zandgrond die moeilijk water kan vasthouden, zorgt compost ervoor dat het vocht beter vastgehouden wordt. Zware, (te) natte kleigrond wordt dan weer luchtig en beter waterdoorlatend dankzij compost.

Thuis zelf composteren is een heel slimme en milieuvriendelijke manier om van je groenafval af te geraken. Met een compostbak of compostvat in de tuin zorg je ervoor dat waardevolle stoffen uit de natuur opnieuw gebruikt worden. De planten en bomen in je tuin krijgen de ideale voedingsbodem om in te groeien. Maar ook je eigen portemonnee doe je een plezier. Al wat je composteert, moet je niet meegeven in je GFT+-container. Groen naar het recyclagepark brengen is dan ook verleden tijd.

Thuiscomposteren, echt niet moeilijk!

Composteren is helemaal niet moeilijk. Met behulp van deze weetje kan je al van start gaan.

  • Maak een goede mix tussen groen en bruin. Groene materialen zijn sappige materialen zoals groenten- en fruitresten, gazon,... Bruine materialen zijn droog en stug (takjes, dorre bladeren). De bruine materialen zorgen ervoor dat er luchtholtes blijven in het materiaal en dat alles niet als een pudding in elkaar zakt.
  • Bij het composteren is zuurstof nodig. Trek met een beluchtingsstok luchtschouwen in het materiaal of zet het materiaal af en toe om met een riek.
  • Werk je met een compostvat? Zorg dat het niet in de volle zon staat. Leg enkele dals onder het vat zodat het niet in de bodem wegzakt. Laat spleten tussen de dals zodat het bodemleven in en uit het vat kan.
  • Compostbakken, compostvaten en beluchtingsstokken zijn te koop in het recyclagepark. Op de website van IGEAN (uitbater van het recyclagepark van Wommelgem) vind je meer informatie.
  • Lukt het composteren thuis toch niet goed? Dan kan de gemeente je in contact brengen met één van de gemeentelijke kringloopkrachten. Deze vrijwilligers hebben een heleboel ervaring en kunnen je op weg helpen.

Compost nodig?

Bestel gratis een vracht compost

Heb je veel compost nodig? Bestel via het digitaal loket gratis een vracht compost. De compost wordt per vrachtwagen geleverd (12 m³). De compost is afkomstig van de composteerinstallatie van intercommunale IGEAN en draagt het Vlaco-keurmerk. Je krijgt een seintje van de werklieden enkele dagen vóór de levering. De leveringstermijn kan variëren en hangt af van het aantal aanvragen die lopen en de ritten die onze werklieden maken naar de composteerinstallatie voor het afleveren van groen.

Compost in kleinere hoeveelheden

Wil je kleinere hoeveelheden compost aankopen? Dan kan je terecht in het recyclagepark voor zakken compost van 40 liter. Compost in bulk kan je aankopen op de sites van IGEAN. Kijk op de site van Igean voor meer informatie.

Meer info

Meer informatie over thuiscomposteren, kringlooptuinieren, compost en compostgebruik, vind je op de website van Vlaco.