VERO route

Leer veilig fietsen op de verkeerseducatieve fietsroute

De vier Wommelgemse scholen ontwikkelden samen met het gemeentebestuur een permanente verkeerseducatieve fietsroute (VERO-route). Op dat parcours zullen de leerlingen van het zesde jaar voortaan hun fietsexamen afleggen. Maar ook ouders kunnen de route samen met hun kinderen verkennen om vanaf het derde leerjaar te leren hoe je veilig reageert in mogelijk gevaarlijke verkeerssituaties.

Het gemeentebestuur kreeg subsidies van de Provincie Antwerpen in het kader van het 10op10-project en investeerde zelf ook mee in deze permanente route. Octopusplan vzw bood ondersteuning om de nieuwe route te ontwikkelen. De route is ruim zeven kilometer lang en bevat negen aandachtspunten. Zo leren jonge fietsers veilig over te steken aan een zebrapad met de fiets aan de hand en kunnen ze oefenen hoe ze zich in een dorpskern zonder fietspad correct verplaatsen.

Je herkent de route aan de blauwe borden met gele pijlen. Aan elk aandachtspunt staat een bijkomend instructiebord dat je vertelt wat je moet doen om je veilig te verplaatsen. Je ontdekt de volledige route op het overzichtsbord aan het gemeentehuis en in de Fort II-straat.

Elke leerling die deelneemt aan het fietsexamen krijgt ook vooraf een routekaart. Naast de fietsroute staat hierin nog bijkomende informatie over de verplichte en aanbevolen onderdelen van een fiets. De routekaart is eveneens verkrijgbaar op het gemeentehuis.