Veilig leren fietsen op de VERO-route

Wat

De vier Wommelgemse scholen ontwikkelden samen met het lokaal bestuur een permanente verkeerseducatieve fietsroute (VERO-route). Op dat parcours zullen de leerlingen van het zesde jaar voortaan hun fietsexamen afleggen. Maar ook ouders kunnen de route samen met hun kinderen verkennen om vanaf het derde leerjaar te leren hoe je veilig reageert in mogelijk gevaarlijke verkeerssituaties.

Het lokaal bestuur kreeg subsidies van de Provincie Antwerpen in het kader van het 10op10-project en investeerde zelf ook mee in deze permanente route. Octopusplan vzw bood ondersteuning om de nieuwe route te ontwikkelen. De route is ruim zeven kilometer lang en bevat negen aandachtspunten. Zo leren jonge fietsers veilig over te steken aan een zebrapad met de fiets aan de hand en kunnen ze oefenen hoe ze zich in een dorpskern zonder fietspad correct verplaatsen.

Leer veilig fietsen op de VERO-route

Je herkent de route aan de blauwe borden met gele pijlen. Aan elk aandachtspunt staat een bijkomend instructiebord dat je vertelt wat je moet doen om je veilig te verplaatsen. Je ontdekt de volledige route op het overzichtsbord aan het gemeentehuis en in de Fort II-straat.

Elke leerling die deelneemt aan het fietsexamen krijgt ook vooraf een routekaart. Naast de fietsroute staat hierin nog bijkomende informatie over de verplichte en aanbevolen onderdelen van een fiets. De routekaart is eveneens verkrijgbaar op het onthaal van het lokaal bestuur.

Octopusgemeente

Wommelgem is een Octopusgemeente. Dat wil zeggen dat de gemeente Wommelgem het lidmaatschap draagt zodat de vier basisscholen van Wommelgem gratis kunnen aansluiten bij het Octopusplan. Daardoor ontvangen de scholen heel wat campagnemateriaal, krijgen ze kortingen op materialen en toegang tot het digitale leerplatform Octopus Verkeersl@nd.

Wat houdt dat in voor de scholen? Het Octopusplan werkt aan kindvriendelijke schoolomgevingen en duurzaam woon-schoolverkeer. We werken zo aan veilige, maar vooral ook gezonde, groene schoolomgevingen die duurzame mobiliteit en ontmoeting stimuleren.
Deelnemende scholen doen jaarlijks mee aan Octopusactiviteiten waar deze visie sterk in verankerd is. Een voorbeeld is de Strapdag.