Wordt jouw straat deze zomer een speelstraat?

Gepubliceerd op vrijdag 1 maart 2019 0 u.
Wil jij de kinderen in je straat even koning maken deze zomer? Dien dan vóór dinsdag 15 mei je aanvraag in bij de jeugddienst en maak van je straat een speelstraat. Dit kan in de maanden juli en augustus.

Speelstraten zijn bedoeld om kinderen in onze gemeente meer ontspanningsmogelijkheden te geven. Het is een ruimte waar ze naar hartenlust veilig kunnen ravotten, skaten, rolschaatsen … En dat allemaal in hun eigen straat.

Een speelstraat is een openbare weg, of een gedeelte ervan, die tijdelijk en tijdens bepaalde dagen en uren wordt afgebakend. De speelstraat wordt ingericht in samenspraak met de bewoners.

Voorwaarden

Om als speelstraat in aanmerking te komen:

  • moet de straat in een woonzone gelegen zijn. Dat wil zeggen dat het om een straat met een overheersend woonkarakter zónder doorgaand verkeer gaat;
  • geldt er in de straat een maximumsnelheid van 50 km/uur;
  • mag de straat niet gebruikt worden door openbaar vervoer;
  • moet minstens de helft van de gezinnen uit de straat akkoord gaat.

In elke speelstraat worden ook minstens twee meerderjarige buurtbewoners aangeduid als peter of meter. Zij houden een oogje in het zeil en zorgen voor het plaatsen en opbergen van de nadarbarelen. De speelstraat is echter geen kinderopvang: ouders blijven verantwoordelijk voor hun kinderen en niet de peter of meter.

Gratis speelkoffer

Tijdens de aangevraagde periode biedt het Lokaal bestuur Wommelgem ook enkele leuke spelletjes aan om er een onvergetelijke speelstraat van te maken. De peter of meter van de speelstraat krijgt een sport- en speelkoffer boordevol materiaal. Zo kan je verschillende sporten uittesten in je speelstraat.

Meer info?

Download hier de nodige formulieren voor jouw aanvraag.