Wordt jouw straat deze zomer een speelstraat?

Gepubliceerd op maandag 12 maart 2018 16.12 u.
Wil jij de kinderen in je straat even koning maken deze zomer? Dien dan vóór dinsdag 15 mei je aanvraag in bij de jeugddienst en maak van je straat een speelstraat. Dit kan in de maanden juli en augustus.

Speelstraten zijn bedoeld om kinderen in onze gemeente meer ontspanningsmogelijkheden te geven. Het is een ruimte waar ze naar hartenlust veilig kunnen ravotten, skaten, rolschaatsen … En dat allemaal in hun eigen straat.

Een speelstraat is een openbare weg, of een gedeelte ervan, die tijdelijk en tijdens bepaalde dagen en uren wordt afgebakend. De speelstraat wordt ingericht in samenspraak met de bewoners.

Om als speelstraat in aanmerking te komen moet de straat in een woonzone gelegen zijn. Dat wil zeggen dat het om een straat met een overheersend woonkarakter zónder doorgaand verkeer gaat. De snelheid in de straat is beperkt tot 50 km/uur of minder en de straat mag ook niet gebruikt worden door het openbaar vervoer.

Een speelstraat kan enkel ingericht worden als minstens de helft van de gezinnen uit de straat akkoord gaat. In elke speelstraat worden ook minstens twee meerderjarige buurtbewoners aangeduid als peter of meter. Zij houden een oogje in het zeil en zorgen voor het plaatsen en opbergen van de nadarbarelen. De speelstraat is echter geen kinderopvang: ouders blijven verantwoordelijk voor hun kinderen en niet de peter of meter.