Website Wommelgem haalt toegankelijkheidslabel

Gepubliceerd op vrijdag 5 maart 2021 14.21 u.
Na een grondige doorlichting werd de website van Lokaal Bestuur Wommelgem beloond met het Anysurfer-label. Gedurende twee jaar mag het toegankelijkheidslabel op de gemeentelijke website pronken.

Anysurfer, een project van Blindenzorg Licht en Liefde, beoordeelde de gemeentelijke website op basis van tien criteria. In een tussentijds rapport lichtte Anysurfer enkele moeilijkheden toe voor personen die kleurenblind zijn, slechtziend zijn of gebruik maken van voorleessoftware om de website te raadplegen.

Zo zijn alle kleurcontrasten nu leesbaar voor personen die kleurenblind zijn en worden informatieve foto’s voorzien van een beschrijving in tekstvorm. Die kan voorgelezen worden zodat de foto ook voor blinde of slechtziende personen verduidelijkt wordt en een meerwaarde kan bieden. Daarnaast ging er ook bijzondere aandacht naar de juiste navigatie-en structuurelementen van elke pagina. Ziende personen laten zich daarvoor informeren door gekleurde tussentitels of een uitklapmenu. Voorleessoftware rekent op andere hints, en die zijn nu netjes aanwezig op elke pagina van onze site.

Laat je smartphone voorlezen: ontdek de voordelen van voorleessoftware

Begin vorig jaar maakte Roger De Wolf plannen om in de bibliotheek persoonlijke begeleiding te geven. De voorleessoftware die zijn leven enorm vereenvoudigt en vergemakkelijkt, zit immers standaard in elke smartphone en tablet. Maar hij merkte dat zeer weinig blinde of slechtziende personen deze mogelijkheid kenden. Daar wil hij verandering in brengen, wanneer het weer mag, met persoonlijke begeleiding en in tussentijd met dit interview.

Wat is voorleessoftware precies?
Roger:
‘In elke iPad en iPhone kan je de voice-over aanzetten, bij Android heet het talk-back. Ik gebruik altijd een toestel van Apple, dat vind ik gebruiksvriendelijker dan Android. Daar ga je naar instellingen, toegankelijkheid, voice-over. Dat klik je aan en je toestel begint te klappen gelijk een ekster (lacht).

Wanneer je dan ergens met je vinger gaat opstaan, vertelt een stem wat er staat of wat je met die knop kan doen. Zo kunnen blinden of slechtzienden het toestel volledig zelf bedienen. Websites of apps moeten volgens de laatste toegankelijkheidsregels (zie kader) zijn opgesteld, en als dat het geval is, kan ik met behulp van de voice-over bestellingen plaatsen, mijn bankzaken in orde brengen, chatten via Messenger, kranten lezen…

Roger De Wolf: "Zet je voice-over aan en je toestel begint te klappen gelijk een ekster."

De meeste mensen denken misschien onmiddellijk aan een haperende computerstem? Hoe klinkt de voice-over?
Roger
: ‘Ik zal het eens demonstreren. Zo, nu leest een vrouwenstem de inhoudsopgave van de krant van vandaag en dan kan ik opdracht geven welk artikel volledig gelezen moet worden. Je kan kiezen tussen een vrouwen-of mannenstem. De kwaliteit is sterk verbeterd in vergelijking met enkele jaren geleden, aangenaam om naar te luisteren en heel duidelijk.

Waarom wilde je de persoonlijke begeleiding organiseren?
Roger
: ‘Het verbaasde me eigenlijk altijd dat er zo weinig senioren met voice-over werken. Uiteraard moet je nog wel mentaal bij de pinken zijn, anders wordt het moeilijk. Misschien hebben ze veel schrik om iets verkeerds te doen, en dat was mijn insteek: ik wil ze over die drempel helpen. Eigenlijk kan je niet veel verkeerd doen, het is geen Windows-computer hé (lacht). Voice-over helpt bovendien niet alleen blinde of slechtziende personen. Ook voor mensen met een fysieke handicap kan het een oplossing zijn: je moet het toestel niet de hele tijd vasthouden om te lezen of te typen, je kan het gewoon met één hand bedienen of een opdracht geven via je stem. Als je dyslexie hebt of je lezen op een scherm heel vermoeiend vindt, kan de voice-over een oplossing bieden. Ik ben er zelfs van overtuigd dat het mensen kan helpen die Nederlands willen leren of de taal niet goed beheersen. Maar mensen moeten die stap durven zetten. En met mijn getuigenis wil ik de drempel helpen verlagen.’