Verzorg jezelf en anderen goed in deze hitte

Gepubliceerd op maandag 2 juli 2018 14.41 u.
We beleven een uitzonderlijk warme en droge start van de zomer. Heerlijk, dat wel maar niet helemaal ongevaarlijk voor kwetsbare groepen.

Daarom vraagt de Vlaamse overheid aan lokale organisaties om tot 30 september extra waakzaam te zijn en zich voor te bereiden op erg warme dagen. Help jij mee om het Vlaamse warmteactieplan in de praktijk te brengen?

De meeste mensen lopen geen risico door extreme warmte als ze verstandig omgaan met de zon, maar alert blijven is de boodschap. Breng daarom tijdens warme periodes een extra bezoekje aan alleenwonende ouderen of chronisch zieken.

Zorg voor anderen

Ken je alleenstaande senioren of zieken? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende water drinken. Misschien kun je voor hen een paar boodschappen doen. Kleine kinderen kunnen ook last krijgen van de warmte. Baby’s en jonge kinderen laat je dan ook nooit achter in een geparkeerde auto, zelfs niet voor twee minuutjes. Hetzelfde geldt voor huisdieren, want in een auto stijgt de temperatuur razendsnel.

Wees voorbereid

Hou de weersvoorspellingen in de gaten, zo kom je minder snel voor verrassingen te staan. Zorg ervoor dat je altijd water bij je hebt, zeker onderweg. Ook een flesje zonnebrand hou je best binnen handbereik. 

Wanneer de huisdokter bellen?

Heb je toch last van de warmte? Neem dan best op tijd maatregelen. Hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Voel je je niet lekker op een erg warme dag? Drink dan meteen meer water, zoek een koele plek en rust. Als je twijfelt, is het goed om je huisdokter te bellen.

Wanneer de hulpdiensten bellen?

Is er iemand in je buurt die last heeft van braken, overvloedig zweten, kortademigheid of een hoge lichaamstemperatuur? Bel dan meteen de hulpdiensten. Koel de persoon af en pas indien nodig eerste hulp toe.

Meer info?

www.warmedagen.be