Verstrenging maatregelen na toename besmettingen: overzicht

Gepubliceerd op maandag 29 maart 2021 13.17 u.
De besmettingscijfers liggen hoog en de druk op de ziekenhuizen wordt opgevoerd. Daarom zijn bijkomende maatregelen nodig om het contact tussen mensen te beperken. Zo kunnen we de besmettingen verminderen.

Snel naar de info die je nodig hebt
>> Overzicht van de algemene regels die blijven gelden
>> Overzicht van de maatregelen tot 25 april
>> Wanneer moet je je laten testen?
>> Wat is het verschil tussen quarantaine en isolatie?
>> Alle info over de vaccinatie tegen het coronavirus

Nieuwe maatregelen tijdens 'afkoelingsperiode'

Samenkomsten buiten maximaal vier personen

De groep van mensen (kinderen t.e.m. 12 jaar niet meegeteld) die elkaar buiten mogen ontmoeten, wordt beperkt tot maximaal vier. Gezinnen groter dan vier mogen zich uiteraard wel met meer verplaatsen.

Winkel in niet-essentiële winkels na afspraak

Niet-essentiële winkels mogen enkel klanten ontvangen op afspraak, waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen.

Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt. 

Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak. 

Sluiting niet-medische contactberoepen

De niet-medische contactberoepen moeten sluiten. Dit betreft onder meer:

 • de schoonheidssalons;
 • de niet-medische pedicurezaken;
 • de nagelsalons;
 • de massagesalons;
 • de kapperszaken en barbiers;
 • de tatoeage- en piercingsalons

Jeugd en onderwijs

De lessen van alle onderwijsniveaus (lager en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, hoger onderwijs en sociale promotie) worden opgeschort van 29 maart tot en met 2 april. Kleuterscholen blijven open. Er mogen nog wel examens georganiseerd worden in de week voor de paasvakantie.

Tussen 29 maart en 2 april wordt voor kinderopvang gezorgd voor niet-telewerkbare functies en voor personen die in de onmogelijkheid zijn om voor opvang te zorgen. De lessen hervatten na de paasvakantie op maandag 19 april, indien mogelijk volledig als contactonderwijs voor het secundaire niveau.

Jeugdkampen en extra-curriculaire activiteiten voor scholieren blijven mogelijk, in beperkte groepen van maximaal tien jongeren en zonder overnachting.

Algemene regels blijven gelden

Beperk je nauwe contacten

 • Je mag met één (en steeds dezelfde) persoon nauw contact hebben. Dat betekent dat je bij elkaar op bezoek mag gaan zonder een mondmasker te dragen. Jij hoeft geen afstand te houden van deze persoon. Let op: je andere huisgenoten moeten wel afstand houden van deze persoon.

 • Hou van alle andere personen anderhalve meter afstand. Indien dat niet gaat, vanwege de ruimte of de activiteit, dan dragen jullie een mondmasker. In bepaalde omstandigheden (vb. openbaar vervoer) moet je altijd een mondmasker dragen.

 • Werk indien mogelijk van thuis uit, zo beperk je het contact met anderen en maak je het veiliger voor de collega's die vanwege de aard van hun werk op de werkvloer aanwezig moeten zijn.

Maak virusoverdracht moeilijk

 • Was regelmatig je handen. Ontsmet je handen bij het binnen- en buitengaan van een winkel of ruimte waar veel mensen dezelfde voorwerpen (betaalterminal, deurklink) aanraken.

 • Doe je activiteiten liefst buiten en verlucht binnenruimtes regelmatig. In openlucht worden de aërosolen (deeltjes met virus in, nog kleiner dan druppels) verdund en weggevoerd; in een slecht geventileerde ruimte blijven ze gemakkelijker hangen. Zorg dus ook binnen voor voldoende ventilatie.

 • Wees extra voorzichtig bij kwetsbare mensen (zoals ouderen of mensen met een onderliggende aandoening).

 • Voel je je ziek of had je contact met iemand die besmet is? Contacteer je huisarts en volg nauwgezet de richtlijnen voor quarantaine op. Zo vermijd je dat je andere personen in je omgeving besmet. Klik hier voor een volledig overzicht van de stappen bij een mogelijke besmetting.

Beperk je verplaatsingen

 • De avondklok geldt nog steeds. Je mag geen verplaatsingen maken tussen 0 en 5 u., behalve voor je werk of voor medische noodgevallen. Zorg dus dat je op tijd op je bestemming aankomt.

 • Het Overlegcomité beslist het verbod op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden vanuit en naar België, voorlopig aan te houden tot 18 april 2021, maar deze maatregel wordt op het eerstvolgende overlegcomité opnieuw geëvalueerd. Dit reisverbod is een verantwoorde en noodzakelijke maatregel om de circulatie van het virus en de nieuwe varianten tegen te houden.
Melding sluiten

Vaccinatiecampagne voor de brede bevolking van start

Bekijk alle info over de vaccinatiecampagne voor Wommelgem op deze overzichtspagina 

 • Je ontvangt een uitnodiging van het Agentschap Zorg en Gezondheid per brief. Momenteel krijgen de hoogste leeftijdscategorieën hun uitnodiging.
 • Heb je problemen om online een afspraak te maken? Neem contact op met de vaccinatiehelpdesk via het telefoonnummer op je uitnodiging.
 • Heb je geen vervoer naar het vaccinatiedorp? Alle vervoersopties kan je op deze pagina nalezen >>

Bekijk het overzicht van de geldende coronamaatregelen 

Bekijk alle info over de vaccinatiecampagne