Trage wegen

Wat

Wat zijn trage wegen?

Trage wegen zijn wegen, bedoeld voor niet-gemotoriseerd verkeer. Ze kunnen verhard of onverhard zijn, breed of smal en hun traagheid wordt uitsluitend bepaald door de gebruikers. De trage wegen bieden vele voordelen die ook voor jou van onschatbare waarde kunnen zijn. Ze nodigen uit tot het ontdekken van de natuur, zijn ideaal voor plezierige fiets- en wandeltochten, en dienen als een veilig alternatief voor drukke verkeersaders. Bovendien dragen deze vaak eeuwenoude verbindingen stukjes geschiedenis met zich mee. Kortom, trage wegen zijn waardevol erfgoed dat onze aandacht verdient.

Helaas staan veel trage wegen in Vlaanderen onder druk. Ze worden doorkruist door grote verkeersaders, verwaarloosd of soms zelfs onrechtmatig ingepalmd. Onze gemeente ziet in trage wegen kansen voor zowel mens als natuur. Stap voor stap werken we aan de heropleving van ons netwerk van trage wegen, want deze wegen zijn er voor ons allemaal. Het project 10.000 Stappen en de pijlen naar verschillende gemeentelijke gebouwen langs de trage wegen is hier een voorbeeld van. Hoe meer mensen te voet of per fiets reizen, des te minder druk en vervuilend gemotoriseerd verkeer in onze gemeente. Een goed ontwikkeld netwerk van trage wegen biedt hierin ongekende mogelijkheden.

Herwaardering van Trage Wegen

Onze gemeente zet zich in voor het herstellen van bestaande trage wegen en het creëren van nieuwe trage verbindingen waar dat mogelijk is. Een mooi voorbeeld hiervan is het Koeienstraatje, de trage weg door de Schijnvallei, die met steun van de provincie Antwerpen en de Vlaamse Overheid werd opgewaardeerd. Dankzij deze nieuwe trage weg kun je nu gemakkelijk te voet of met de fiets naar Wijnegem reizen. Ook de fietsverbinding tussen de Van Tichelenlei en de Van Immerseelstraat, de trage weg aan het einde van de Rollebeekstraat wordt heraangelegd in 2024.

Onderaan kan je een kaart van ons gemeentelijk netwerk van trage wegen downloaden voor het ganse grondgebied of het centrum.