Infowandeling: ontdek de toekomstmogelijkheden van Fort 2 op 27/9

Gepubliceerd op donderdag 10 september 2020 10.13 u.

Fort 2 is een enorm waardevol gebied in onze gemeente, waar sport, cultuur, natuur en erfgoed hand in hand gaan. Het fort is de uitvalsbasis van vele Wommelgemse verenigingen. De groene rand is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Sporters kunnen zich uitleven op het voetbalveld, de atletiekpiste of de petanquebanen. Daarnaast vind je hier ook de befaamde kanonnengalerij en verschillende musea.

Een fort om fier op te zijn

De gemeente wil fier kunnen blijven op haar fort met al zijn mogelijkheden. Om de toekomst veilig tegemoet te treden, werken we aan een visie met duidelijke doelstellingen voor het fort.

De gemeente werkt samen met een studiebureau een haalbaar toekomstplan uit, waarin verenigingen, cultuur, erfgoed en natuur hun plaats behouden. Dat plan wordt een ‘geïntegreerd beheersplan’ genoemd. Het bevat een luik voor bos en natuur en een luik voor erfgoed waarin een duidelijke visie voor de komende 24 jaar wordt uitgestippeld.

De opmaak van een beheersplan is noodzakelijk om in de toekomst aanspraak te kunnen maken op financiële steun van hogere overheden, bijvoorbeeld om gebouwen te kunnen restaureren of om in natuur en groen te kunnen investeren. Dit beheersplan bevat álle mogelijke ingrepen die in de toekomst nodig zouden kunnen zijn, rekening houdend met alle erfgoed, belangrijke natuurwaarden en het huidige recreatieve gebruik van de fortsite. Het beheersplan werd ondertussen door de gemeenteraad goedgekeurd, zodat alle mogelijke subsidies van hogerhand veilig werden gesteld.

Vanaf nu start het tweede traject, het bestemmingsonderzoek. Hier gaan keuzes gemaakt moeten worden. Welke waarden vinden we belangrijk en welke maatregelen moeten genomen worden om deze waarden in de toekomst veilig te stellen? Wat gaan we wel aanpakken en wat niet? Wat doen we eerst, wat later? De échte maatregelen worden uitgetekend in het bestemmingsplan.

Het opstellen van dit plan en de bijhorende maatregelen gebeurt in samenspraak met zoveel mogelijk betrokken partners. Het bestemmingsonderzoek verruimt de blik op het gebruik van deze waardevolle site.

Kom er alles over te weten

Graag nodigen we je uit op een infovoormiddag op zondag 27 september tussen 10 en 13 u. in het fort. Kom op je eigen tempo wandelen en laat je onderweg informeren over de troeven en mogelijke toekomstplannen van het fort. We vertellen je meer over hoe gewerkt wordt aan een toekomstvisie voor de verenigingen en evenementen, het erfgoed en de natuur. Nadien kan je nog napraten bij een hapje en drankje – natuurlijk met de nodige social distance.

Schrijf je in
Deelnemen is gratis maar inschrijven wel verplicht. Geef je gegevens door via vrijetijd@wommelgem.be of 03-355 50 50 (vóór 25 september), met vermelding van het aantal deelnemers. We hopen je alvast te mogen verwelkomen!

Melding sluiten

Samen tegen het coronavirus

Een overzicht van alle maatregelen in Wommelgem

Onze diensten helpen je (van thuis uit) verder

  • Mail je vraag naar de dienst of bel naar het onthaal via tel. 03-355 50 50
  • Gebruik zoveel mogelijk de formulieren van het digitaal loket
  • Dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak (en enkel voor dringende documenten)
  • De bib opende opnieuw de deuren, mét voorzorgsmaatregelen
  • De werf, BKO en thuiszorgdienst werken verder met de nodige voorzorgsmaatregelen

Heb je hulp nodig of kan je hulp bieden?

Maak gebruik van ons vrijwilligersnetwerk (vb. voor boodschappen, honden uitlaten, sociaal contact). Lees het artikel (klik hier) voor meer info of via tel. 03-355 50 55.

Naar het digitaal loket