Tips voor een fijne en zorgeloze vakantie

Gepubliceerd op maandag 4 juli 2022 16 u.
De zomermaanden zijn weer aangebroken en dus worden bij velen de reiskoffers van onder het stof gehaald. Op vakantie gaan is leuk, maar er komt veel bij kijken. Met de vier volgende tips helpt politie MINOS je op weg naar een zorgeloze vakantie.

Tip 1: Hoe laat je je huis achter bij vertrek?

Kijk alles dubbel na. Heb je alle deuren op slot gedaan? Geef dieven geen kans om gewoon binnen te wandelen. Zet ook alle elektronische apparaten uit.

Geef een reservehuissleutel aan je familie, vrienden of buren. Zij kunnen je huis een bewoonbare indruk geven. Denk maar aan de lichting van je brievenbus, het af en toe omhoog doen van je rolluiken en het aansteken van je lichten. Neem zelf ook een reservesleutel mee op vakantie.

Vraag aan je buren om ook een oogje in het zeil te houden. Zien ze iets verdachts? Dan kunnen ze naar de politie bellen via 101.

Tip 2: Veilige reis!

Vertrek je met de auto op reis? Of reis je met de trein of met het vliegtuig? Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent. Het vertrek zorgt meestal voor veel stress en kopzorgen, wat een negatief effect kan hebben als je ook moe bent. Ga dus op tijd slapen. Voel je je toch slaperig tijdens je reis en is er geen andere bestuurder om te wisselen? Doe dan een powernap en word weer
een veilige bestuurder in 15 minuten.

Tip 3: Op vakantie met de auto

Wanneer je op vakantie vertrekt, is het laatste wat je wil een boete krijgen. Denk er dan aan dat:

  1. de wetgeving rond gsm-gebruik nog verstrengd is sinds maart. Je gsm gebruiken achter het stuur zal je voortaan 174 euro kosten.
  2. iedereen een gordel draagt.
  3. kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter in een geschikt kinderzitje in de auto moeten zitten.
  4. je in je auto altijd in het bezit moet zijn van een rijbewijs, identiteitskaart, kentekenbewijs en autoverzekering.

Als je met de auto rijdt, kijk je ook best voor je vertrekt je oliepeil, koelvloeistof en banden-spanning na. Neem eveneens een reservesleutel van je auto mee en sla het nummer van pechverhelping op.

Tip 4: Huisdieren

We krijgen geregeld meldingen van huisdieren die werden achtergelaten door mensen die op reis vertrekken. Neem je je huisdier niet mee op reis? Breng het dan naar familie of vrienden die goed voor je huisdier kunnen en willen zorgen, of breng het naar een dierenhotel. Daar krijgt je huisdier de beste zorg. Tegenwoordig vind je ook diensten die je dier in z’n vertrouwde
omgeving thuis verzorgen tijdens jouw vakantie. Laat je huisdier niet in de steek. Het rekent op jou!