Begraafplaatsen

De gemeente beschikt over twee begraafplaatsen:

  • begraafplaats Centrum: ingang aan Sint-Damiaanstraat
  • begraafplaats Kandonklaar: ingang aan Fortbaan 

Je kan het retributiereglement op de begraafplaatsen (klik hier) raadplegen via Meeting Burger. Ook het huishoudelijk reglement (klik hier) kan je nalezen via Meeting Burger.

Openingsuren

De begraafplaatsen zijn toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, tenzij de burgemeester een afwijking heeft opgelegd en/of toegestaan.

Onderhoud

We vinden het belangrijk dat de begraafplaatsen ordelijk zijn, zodat iedereen zijn geliefden in alle rust kan bezoeken. Onze gemeentewerkers zorgen voor het onderhoud van de beplanting en de paden, maar zijn niet verantwoordelijk voor het onderhoud van de grafzerken. Dat is de taak van de nabestaanden. Ook de ruimte voor en naast de graven moet door de nabestaanden vrij gehouden worden van materialen en beplanting. 

Renovatie columbaria

Deze zomer zijn we gestart met de renovatie van de columbaria. De muren worden behandeld, opnieuw opgevoegd en voorzien van een onderhoudsvriendelijke witte afwerkingslaag.

Zitbanken

De zitbanken vormen rustpunten op onze begraafplaatsen en werden vernieuwd.

Natuurbegraafplaats Kandonklaar

Een gedeelte van de begraafplaats Kandonklaar werd ingericht als natuurbegraafplaats. Overledenen krijgen er letterlijk een plaats in de natuur. De begraving gebeurt enkel in biologisch afbreekbare urnen, zonder gedenktekens. De kringloopgedachte staat centraal en de natuur wordt zo weinig mogelijk verstoord.

Regionaal Landschap de Voorkempen zorgde voor het ontwerp, onze gemeentewerkers zorgden voor de realisatie ervan. Met de aanleg van de natuurbegraafplaats komen we tegemoet aan de vraag naar meer ecologische vormen om een dierbare te begraven. Nabestaanden kunnen er op bezoek komen, herinneringen ophalen en rouwen in een rustige, natuurlijke omgeving.

De natuurbegraafplaats werd ingericht op een tot nu toe ongebruikt stuk van de begraafplaats waar al heel wat weideplanten aanwezig waren. Bij de keuze van de struiken en bomen werd ervoor gezorgd dat de verschillende seizoenen zichtbaar zullen zijn door middel van bloesems, bloembollen en bladeren. Nu zijn de struiken en bomen nog klein, maar als ze volgroeid zijn, vormen ze een mooi spel van schaduw, structuur, vorm en kleur. In de bestaande grasweide werden bloembollen geplant die zullen zorgen voor verwildering.

De natuurbegraafplaats is toegankelijk via de hoofdingang van de begraafplaats Kandonklaar. Aan de ingang van de natuurbegraafplaats bevindt zich een open afscheidsplek. Voor een gevoel van geborgenheid werd deze omsloten door een rij zuileiken. Vanaf deze plek kan je de hele natuurbegraafplaats overzien, de blik op oneindig.

De gebruikte urnen breken geleidelijk af en de as van de overledene wordt als het ware opgenomen door de aarde. Nabestaanden kunnen een gedenkplaatje laten plaatsen op de gedenksteen aan de afscheidsplek bij de ingang. Voor inwoners van Wommelgem is de begraving gratis. Niet-inwoners betalen een vergoeding van 160 euro. Een gedenkplaatje kost 25 euro.