Begraafplaatsen

De gemeente beschikt over twee begraafplaatsen:

  • begraafplaats centrum: Sint-Damiaanstraat
  • begraafplaats kandonklaar: Fortbaan 

De begraafplaatsen zijn toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, tenzij de burgemeester een afwijking heeft opgelegd en/of toegestaan.

Je kan het retributiereglement op de begraafplaatsen raadplegen via Meeting Burger. Ook het huishoudelijk reglement kan je nalezen via Meeting Burger.

Onderhoud

We vinden het belangrijk dat de begraafplaatsen ordelijk zijn, zodat iedereen zijn geliefden in alle rust kan bezoeken. Onze gemeentewerkers zorgen voor het onderhoud van de beplanting en de paden, maar zijn niet verantwoordelijk voor het onderhoud van de grafzerken. Dat is de taak van de nabestaanden. Ook de ruimte voor en naast de graven moet door de nabestaanden vrij gehouden worden van materialen en beplanting. 

Aanleg bloemenweide

Wie de begraafplaats bezoekt, zal merken dat een deel van de begraafplaats nog maar één of twee keer per jaar wordt gemaaid. Zo zal er op termijn een weelderige bloemenweide ontstaan. Nu al merken we dat de biodiversiteit snel toeneemt. Er zijn al heel wat zeldzame planten terug te vinden. Ook heel wat vlinders, bijen en vogels genieten van de niet-gemaaide bloemrijke stroken.