Streekmuseum De Kaeck

Wat

Het streekmuseum is gelegen in het Buitenfort (ingang naast officierengebouw Fort 2) en verwelkomde zijn eerste bezoekers op 30 augustus 2013. De ontwerpers van het museum kozen bewust voor een sobere aanpak. Zo zal je geen overdaad aan voorwerpen vinden.

Ondanks deze bescheiden aanpak geeft het museum een mooi beeld over de Wommelgemse samenleving en het verenigingsleven. Het museum is opgebouwd uit verschillende delen. Het herbergt onder andere een drukkerij uit het begin van de 20ste eeuw, een diamantslijperij, een schoen- en hoedenmaker en natuurlijk kan het dorpsklasje, -café en -winkeltje niet ontbreken. Verder is er nog een postkantoortje. Daarnaast is er een verzameling landbouwmateriaal en nog veel meer erfgoed te bewonderen.

Het museum is toegankelijk bij speciale gelegenheden zoals de Fortengordel en de Erfgoeddag. Groepen kunnen een afspraak maken voor een (geleid) bezoek aan het museum.

Documentatiecentrum

Het documentatiecentrum van Heemkundige Kring De Kaeck is gelegen in de Fort II straat 1. Je kan er elkeĀ woensdagavond van 19 tot 21 u. terecht voor verhandelingen, boekwerken, tijdschriften in verband met heemkunde en plaatselijke geschiedenis. Bepaalde documenten, boeken en/of tijdschriften kan je uitlenen. Buiten woensdagavond is het centrum ook toegankelijk op afspraak.