Wat
Tijdens de zomervakantie hebben kinderen weer massa's tijd om zich uit te leven. Ze zwemmen in de tuin, ravotten op het speelplein en spelen graag op straat. Om dat laatste zo veilig mogelijk te maken, krijgen inwoners de kans om hun straat tijdelijk om te vormen tot speelstraat.
Wat is een speelstraat?
- Een speelstraat is een openbare weg (of een gedeelte ervan) waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren nadarhekken worden geplaatst met het verkeersbord C3 (= verboden te rijden), voorzien van een onderbord met daarop de vermelding speelstraat.
- In speelstraten is de volledige breedte van de weg voorbehouden voor spelende kinderen.
- Een speelstraat kan worden ingericht over de volledige lengte van de straat of slechts een deel ervan, wat vooral geldt voor lange straten met veel kruispunten.
- De straat moet toegankelijk blijven voor bewoners, bezoekers, garage-eigenaren, voetgangers, fietsers en prioritaire diensten.
- In een speelstraat moeten bestuurders stapvoets rijden en voorrang verlenen aan spelende kinderen en voetgangers. Bestuurders van toegelaten voertuigen moeten bij het in- en uitrijden van een speelstraat zelf de hekken verplaatsen en terugzetten.
Welke straat kan een speelstraat worden?
- De speelstraat bevindt zich in een straat of wijk met een overwegend woonkarakter, zonder doorgaan verkeer;
- De speelstraat mag niet bediend worden door het openbaar vervoer;
- De maximumsnelheid in de straat waar een speelstraat wordt ingericht, is beperkt tot 50km/uur;
- De bereikbaarheid van de omliggende straten mag niet in het gedrang komen. Er moet een normale doorstroming van het verkeer mogelijk zijn rond de speelstraat. Omkeerbewegingen moeten vermeden worden.
Spelregels voor een speelstraat
- De voorgestelde data voor de speelstraat vallen enkel in de zomervakantie (juli en augustus);
- De speelstraat wordt ingericht in samenspraak met de bewoners. Meer dan de helft van de gezinnen uit de straat gaat akkoord met het voorstel;
- De speelstraat kan worden ingericht voor één dag, gedurende een aaneensluitende periode van maximaal 14 dagen per maand, of één of meerdere vaste dagen per week met een maximum van 14 dagen per maand;
- Een speelstraat kan geopend worden tussen 10 en 16 u;
- Je aanvraag wordt ingediend vóór 15 mei.
Meter en peter
In elke speelstraat worden ook minstens twee meerderjarige buurtbewoners aangeduid als meter en/of peter. Zij staan in voor het aanvragen van de speelstraat, alsook voor het volbrengen van de volledige procedure (invullen van het aanvraagformulier, bewonersenquête afnemen en speelstraatcontract afsluiten) van de speelstraat.
- Ze houden tijdens de speelstraat een oogje in het zeil. Ouders blijven wel verantwoordelijk voor hun eigen kinderen, een speelstraat is geen kinderopvang;
- Ze zorgen voor het plaatsen en opbergen van de nadarhekken;
- Ze zijn het aanspreekpunt voor de gemeente en andere bewoners;
- Ze zijn niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.
Speelkoffer
De meter en/of peter kan via de dienst vrije tijd een knotsgekke sport- en spelkoffer verkrijgen om je tijdens de periode van de speelstraat mee te amuseren. In de speelkoffer kan je allerlei spelletjes en sportmateriaal terugvinden, waarmee je samen met je vrienden kan spelen.
Hoe een speelstraat aanvragen?
Een speelstraat vraag je aan voor 15 mei. Dat kan online via het digitaal loket, of door het aanvraagformulier onderaan deze pagina te downloaden, in te vullen en te overhandigen aan het vrijetijdsloket in Vrijetijdscentrum Brieleke. Bij de aanvraag voeg je de afgenomen bewonersenquête to als bijlage. (Dien je de aanvraag digitaal in? Dan volstaat het om het kader in te vullen.) Deze kan je hieronder downloaden. Hieruit moet blijken dat de meerderheid van de bewoners akkoord gaan met de speelstraat.
De dienst vrije tijd onderzoekt of aan alle voorwaarden voldaan is. Bij een gunstige beoordeling wordt de aanvraag doorgestuurd naar de lokale politie. Zij formuleert haar advies aan de dienst vrije tijd die vervolgens een advies formuleert aan het College van Burgemeester en Schepenen. Wanneer hier een beslissing uit voortkomt, brengt de dienst vrije tijd de aanvrager hiervan op de hoogte.
Bij goedkeuring wordt het speelstraatcontract opgemaakt en ondertekend door de Burgemeester en de Algemeen Directeur, alsook door de meter(s) en/of peter(s) van de speelstraat.
Wanneer het speelstraatcontract is ondertekend door alle partijen, kan de aanvraag voor de speelkoffer volbracht worden. Dit doe je bij de dienst vrije tijd.
Hieronder vind je het gemeentelijk reglement voor speelstraten en de link naar het digitaal loket om je aanvraag in te dienen.