Samentuin Schootsveld: interesse in de vrije percelen?

Wat

Veertig enthousiaste gezinnen engageerden zich voor de opbouw van een samentuin op een stuk gemeentelijke landbouwgrond (een voormalige maïsakker). Het Schootsveld ligt verscholen tussen de akkers aan Fort 2 en de Van Tichelenlei. In maart 2014 startten we met de metamorfose van de maïsakker tot een prachtige ecologische volkstuin. De gezinnen kregen praktische begeleiding van Velt vzw om het ecologisch moestuinieren onder de knie te krijgen.

Het samentuinproject toont aan wat je samen kan realiseren dankzij een leuke samenwerking en door gebruik te maken van voldoende en goede compost. Alle moestuiniers werken ecologisch, maar je kan ook moestuinpercelen zien die ingericht zijn volgens de principes van de permacultuur. Per cluster van tien tuiniers deel je een tuinhuis, een pomp en een compostbak. Naast de moestuin ligt een weide met ezels. Er werden ook een hoogstamboomgaard en een fruithaag aangeplant met 52 oude appel- en perenrassen.

Ontvreemde groenten

Zo’n mooie oogst komt uiteraard niet vanzelf: de gezinnen spenderen heel wat vrije tijd in de Samentuin Schootsveld. Zaaien, planten, wieden beschermen tegen plaagdieren, water gieten bij grote droogte … Het is een bijna dagelijkse zorg. Het is dan ook erg ontmoedigend als de groenten ongevraagd door onbekenden worden geoogst. De politie patrouilleert nu regelmatig en de gezinnen namen zelf extra maatregelen om verdere diefstallen te voorkomen. Daarom deze oproep: betreed het Schootsveld niet als je er geen tuinier bent en heb respect voor de eigendom (ook groenten en planten) van anderen. Bedankt!

Rondleiding langs bijen en groenten

Zonder bestuiving geen lekkers, dus in samenwerking met de Biebond van Boechout werd een bijenhal geïnstalleerd. Jaarlijks neemt de tuin deel aan de open tuindagen van Velt (juni). Je kan een bezoekje aan de bijenhal aanvragen via de Biebond van Boechout

Procedure

Na negen oogstjaren zijn enkele tuiniers gestopt en kwamen er dus enkele percelen vrij. Voel jij het als inwoner van Wommelgem kriebelen om op een duurzame, ecologische manier een moestuin op te starten?

Kan je elke week minstens drie uur werken in je tuintje (50 m²) in de samentuin? Ben je bereid een halve dag per maand gemeenschappelijke klussen uit te voeren in de tuin? Als je antwoord drie keer ‘ja!’ is, dan is tuinieren in de Samentuin Schootsveld misschien iets voor jou.

Stel je dan kandidaat via het digitaal loket door het formulier ‘Samentuin Schootsveld’ in te vullen. En misschien werk je volgend seizoen wel op het Schootsveld tussen een gemotiveerde groep tuinburen.

Meer info

De verantwoordelijke van de Samentuin Schootsveld beantwoordt graag al jouw vragen. Je kan hem telefonisch of via mail contacteren.