Renteloze energielening

Wat

Sinds 1 januari kan je samen met de lening voor de aankoop van een woning of appartement een renteloze energetische lening afsluiten.

Voorwaarden

De woning of het appartement

  • is bij aankoop onvoldoende energiezuinig;
  • moet binnen de vijf jaar na de aankoop grondig energetisch gerenoveerd worden (bijvoorbeeld investeringen in isolatie, hoogrendementsglas, energiezuinige verwarming, hernieuwbare energie).

Een energetische renovatielening kan enkel worden verkregen voor de aankoop:

  • van een woning met een energielabel E of F
  • van een appartement met een energielabel D, E of F

Hoeveel kan je lenen?

Hoe meer je je woning/appartement energiezuinig wil maken, hoe meer je kan lenen. In onderstaande tabel vind je het maximale bedrag van deze lening. 

Beoogd label Woning met huidig label E of F Appartement met huidig label D, E of F
Naar label C 30.000 euro n.v.t
Naar label B 45.000 euro 30.000 euro
Naar label A 60.000 euro 45.000 euro

Wat betaal je voor de renteloze energielening?

Een energetische renovatielening is renteloos. Het geleende kapitaal dient terugbetaald te worden met vaste termijnbedragen. Binnen vijf jaar moet je bewijzen dat je het beoogde energielabel hebt behaald. Is dat niet het geval zal je een sanctie worden opgelegd en dien je alsnog een rente te betalen.

Hoe kan het Vlaams Woningfonds je verder helpen?

Ben je geïnteresseerd in een energetische renovatielening, bekijk dan zeker op www.vlaamswoningfonds.be alle voorwaarden en kenmerken van dit nieuwe krediet en/of maak een afspraak bij de diensten van het Vlaams Woningfonds of bij een kredietverlenende sociale huisvestingsmaatschappij.