Ophaling aan huis van hechtgebonden asbest

Wat

Lokaal Bestuur Wommelgem en IGEAN, in samenwerking met de OVAM, helpen je graag om veilig en vakkundig jouw woning asbestveilig te maken door middel van een ophaling aan huis.

Asbest is een materiaal dat vroeger veel in de bouwsector gebruikt werd. Het is opgebouwd uit kleine vezels die je met het blote oog niet kunt zien. Asbestvezels zijn gevaarlijk als ze ingeademd worden. Ze komen vrij bij verwering (slijtage en afbrokkelen door blootstelling aan verschillende weersomstandigheden) of bij bewerking zoals zagen, slopen, slijpen, snijden, schuren, boren of reinigen onder hoge druk.

Mag je zelf het asbest verwijderen?

Het soort asbestmateriaal bepaalt wie het mag verwijderen, er zijn namelijk twee
soorten asbest:

1. Hechtgebonden asbest, waarvan de vezels stevig vastzitten. Voorbeelden van dit type asbest zijn bijvoorbeeld asbestcementplaten en -buizen, asbesthoudende bloembakken, dakleien, schoorsteenpijpen. Als deze materialen in slechte staat verkeren, verweerd of moeilijk te verwijderen zijn, worden ze best door een erkend aannemer of asbestverwijderaar verwijderd. Als de materialen in goede staat zijn, kan je ze zelf verwijderen. Pas daarbij nauwgezet de door de OVAM opgelegde voorzorgsmaatregelen toe, zoals omschreven op hun website en in de handleidingen.

2. Niet-hechtgebonden asbest, waarvan de vezels los zitten, moet je altijd door een erkende asbestverwijderaar laten verwijderen. Voorbeelden zijn dichtingskoorden en textiel, muurpleister, kalkisolatie CV-leidingen, kartondichtingen. Een lijst met erkende asbestverwijderaars vind je op de website van IGEAN, zoekterm ‘Inzameling hechtgebonden asbest’.

Wat kost ophaling aan huis?

Dankzij de samenwerking met de OVAM en jouw gemeente, kan je tegen een voordelig tarief het nodige materiaal aankopen of huren, op de werf laten leveren en na de werken weer laten ophalen.

Type Afmeting/volume Kostprijs Maximum aantal
Plaatzak 300 x 110 x 35 cm €30 (1ste), €20 (vanaf 2de) 6
Bigbag 100 x 100 x 100 cm €30 (1ste), €20 (vanaf 2de) 6
Container 12 m³ €170 5
Extra set PBM NVT €7 NVT

Bijkomende informatie bij een aanvraag voor ophaling

  • Per adres is een maximaal toegelaten aanvraagvolume van 1500 m² dakoppervlakte.
  • Let wel, per lokaal bestuur is de beschikbaarheid en het totale volume beperkt!
    Indien de vraag de capaciteit overstijgt, behandelt IGEAN de aanvragen volgens
    de datum van aanvraag.
  • Bij de levering worden telkens een informatiebrochure + twee sets PBM’s (persoonlijk beschermingsmiddelen) meegeleverd. Een set PBM’s bestaat uit een stofmasker (type FFP3), tyvec overall en handschoenen.

Wil je een plaatzak, big bag of container aanvragen?

Ga naar de website van IGEAN, klik onderaan op de tekst ‘Ga naar het online formulier’ en vul je gegevens in. Je kan ook telefonische contact opnemen via tel. 03-350 08 14