Ondersteuning bij het opgroeien

Wat

Kinderen opvoeden is niet altijd eenvoudig. Soms loopt het moeilijk of heb je twijfels. Dan kan je steun gebruiken. Verschillende diensten steunen jou hierin. Heb je vragen over slapen en slaapmoeilijkheden, bedplassen en zindelijkheid, straffen en belonen, liegen, … ? Aarzel niet en zoek dan steun.

Hoe pak je het aan?

  • Triple P (klik hier) is een methode die ouders helpt om via een positieve opvoeding de gedrags- en emotionele problemen bij kinderen en jongeren te verminderen.
  • Terwijl de oude autoriteit ‘macht’ gebruikte, kiest de nieuwe autoriteit (meer info klik hier) voor ‘gezag’, vanuit haar of zijn eigen kracht: meer informatie.
  • Je vindt ook interessante info, boeken, opleidingen, radioreportages … bij Zitdazo (klik hier).

Vragen voor Awel

Wanneer kinderen naar de lagere school gaan, worden ze zelfstandiger. Ze ervaren plezier en pijn, lukken en mislukken, vertrouwen en angst en hierdoor leren hoe ze met hun gevoelens kunnen omgaan en deze uiten. Hun vrije tijd vullen ze met spelen en amuseren: alleen, met vrienden, via allerlei hobby’s, in verenigingen en clubs.

Zo ontwikkelen ze zichzelf. Op lagere- of basisschool leren ze taal, rekenen en hoe de wereld in elkaar zit. Ze leggen de basis voor hun verdere studies. Ze ontdekken ook wat ze wel en niet graag doen, wat ze wel en niet goed kunnen. Ieder kind is anders.

Ieder kind of jongere met vragen kan ook zelf altijd Awel contacteren: bellen, mailen of chatten. Awel luistert naar kinderen en jongeren. 

Andere interessante en ondersteunende websites en organisaties

Wommelgem organiseert ook regelmatig informatie en vormingsmomenten over opgroeien, opvoeden, ontwikkeling. Hou de gemeentelijke infokanalen zeker in ’t oog en reserveer tijdig een plekje via https://reservaties.wommelgem.be/