11 novemberherdenking

Wat

Op 11 november herdenken we de oorlog die in 1914 uitbrak. Na 1.568 dagen van wereldwijde oorlog sloten Duitsers, Fransen en Engelsen een Wapenstilstand af. Het betekende het einde van 'Den Grooten Oorlog'.
 
Op 11 november 1918 om 11 u. precies ging het staakt-het-vuren in. Het door de frontbeweging zo gevreesde Duitse offensief liep vast op een geallieerd tegenoffensief. De Belgische troepen staan aan de vooravond van de wapenstilstand voor de poorten van Gent. Dat uur is ook symbolisch geworden in de herdenkingen. Op de meeste plaatsen brengt men om 11 u. dan ook hulde aan het monument der gesneuvelden.
 
De strijdende partijen sloten de overeenkomst in een treinwagon, die nu nog steeds op dezelfde rails staat in het Franse plaatsje Compiègne. De oorlog had 8,5 miljoen mensenlevens gekost. Alleen al in West-Vlaanderen sneuvelden 400.000 jonge mensen in een verschrikkelijke loopgravenoorlog. Nu staat 11 november symbool voor de herdenking van alle oorlogen in de wereld.

Voor wie?

Sinds 2015 nam een werkgroep de organisatie van de '11 novemberherdenking' in handen. Zo trachten we meer inwoners te betrekken bij dit gebeuren. Tal van Wommelgemse verenigingen en ook de kinderen van de vier Wommelgemse basisscholen worden uitgenodigd om aan deze herdenking mee te werken. Kinderen knutselen op school een kunstwerkje rond het thema vrede. Dat brengen ze op 11 november samen met ouders, grootouders, broers en/of zussen naar de begraafplaats in het centrum of op het Kandonklaar. Het is belangrijk dat zij erover leren en hieraan meewerken opdat de oorlog nooit vergeten mag worden.

Melding sluiten

Samen tegen het coronavirus

Een overzicht van alle maatregelen in Wommelgem

Onze diensten helpen je (van thuis uit) verder

  • Mail je vraag naar de dienst of bel naar het onthaal via tel. 03-355 50 50
  • Gebruik zoveel mogelijk de formulieren van het digitaal loket
  • Dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak (en enkel voor dringende documenten)
  • De bib opende opnieuw de deuren, mét voorzorgsmaatregelen
  • De werf, BKO en thuiszorgdienst werken verder met de nodige voorzorgsmaatregelen

Heb je hulp nodig of kan je hulp bieden?

Maak gebruik van ons vrijwilligersnetwerk (vb. voor boodschappen, honden uitlaten, sociaal contact). Lees het artikel (klik hier) voor meer info of via tel. 03-355 50 55.

Naar het digitaal loket