Niveau 4: strenge maatregelen vanaf 19 oktober

Gepubliceerd op donderdag 8 oktober 2020 15.21 u.
Het coronavirus is opnieuw aan een opmars bezig. We bevinden ons momenteel in alarmniveau 4. We moeten ingrijpende maatregelen nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De druk in de ziekenhuizen wordt zeer hoog: het dus van groot belang dat we onze nauwe contacten beperken.

Deze maatregelen gelden vanaf 19 oktober tot en met 19 november.

>> Snel naar het juiste gebruik van mondmaskers
>> Snel naar het vrijwilligersnetwerk
>> Snel naar de voorschriften voor veilig sporten
>> Snel naar de dienstverlening van het lokaal bestuur
>> Snel naar het reisformulier bij terugkomst

Wat als je misschien besmet bent?

 1. Blijf thuis als
  • je symptomen van het coronavirus ervaart (zoals hoesten, keelpijn, koorts of problemen met ademen),
  • iemand in je omgeving positief testte,
  • je terugkeerde uit een rood reisgebied;

 2. Verwittig vervolgens je huisarts telefonisch en vraag welke stappen je moet nemen;

 3. Bescherm de mensen in je omgeving en blijf in quarantaine wanneer je wacht op de test of de resultaten. Test je negatief? Dan mag je zeven dagen na de start van de quarantaine opnieuw je activiteiten hervatten. Na een positieve test moet je nog eens zeven dagen in isolatie. Op deze website van de overheid lees je wat precies het verschil is tussen quarantaine en isolatie, en wat je moet doen om het veilig te laten verlopen. Een thuisisolatie is niet vrijblijvend; het Agentschap Zorg en Gezondheid kan de naleving ervan controleren. In deze brochure (klik hier) vind je meer informatie over een veilige thuisisolatie. 

Deze gouden regels gelden voor heel België

Hygiëne blijft essentieel

Was of ontsmet regelmatig je handen. Neem regelmatig een nieuw mondmasker. Nies of hoest in een zakdoek en gooi die onmiddellijk weg. Zo worden druppeltjes met virus minder ver verspreid.

Liefst in openlucht

Verplaats je sociale leven zo veel mogelijk naar buiten. In openlucht worden de aërosolen (deeltjes nog kleiner dan druppels) verdund en weggevoerd; in een slecht geventileerde ruimte blijven ze gemakkelijker hangen. Spreek je toch binnen af? Verlucht de kamer regelmatig goed. Let wel: vanaf middernacht tot 5 u. 's ochtends geldt een verbod om je te verplaatsen (de avondklok). Je mag je natuurlijk wel verplaatsen om te gaan werken of voor dringende medische redenen. 

Wees voorzichtig in contact met risicogroepen

Wees extra voorzichtig rond mensen die tot een risicogroep behoren. Het gaat hier om personen ouder dan 65 jaar, mensen met diabetes (type 2), in combinatie met obesitas en/of problemen met hart, longen of nieren; personen met problemen met hart, longen of nieren; mensen die gevoelig zijn voor infecties.

Hou afstand van anderen

Het coronavirus kan op eigen kracht geen grote sprongen maken. Dat wil zeggen dat onze handelingen dus veel effect hebben: hou steeds voldoende afstand (1,5 m) van alle andere personen die je tegenkomt. Wanneer afstand door drukte of de aard van je activiteit (werk, hulp bieden) niet mogelijk is, draag je een mondmasker. 

Beperk je nauwe contacten

Voor ons mentaal welzijn is het belangrijk om ons verbonden te (blijven) voelen met anderen, naast onze huisgenoten. Daarom mag je met nog één persoon buiten je huisgenoten nauw contact hebben. Dat blijft gedurende één maand ook steeds diezelfde persoon.

Afspreken in kleine groepjes

Je mag afspreken met vrienden of familie, maar hou de afstandsregels goed in je achterhoofd. De persoon waarmee je nauw contact hebt, mag bijvoorbeeld dichter naast je aan tafel zitten, iemand anders moet wel steeds afstand kunnen houden. Je mag maximaal vier personen op afstand bij je thuis uitnodigen. Deze personen mogen maar om de twee weken wisselen: je kan in die periode van twee weken maximaal vier verschillende mensen bij jou uitnodigen. In deze periode kan je uiteraard ook bij hen op bezoek gaan. Je houdt steeds afstand of draagt een mondmasker.

Wanneer een mondmasker dragen?

Een mondmasker helpt pas wanneer je het correct draagt. Op deze poster zie je hoe je het masker goed laat aansluiten. Personen ouder dan twaalf jaar moeten een mondmasker dragen op de volgende plaatsen:

 • in winkels, winkelcentra, op markten, op de kermis en in winkelstraten
 • wanneer je in een restaurant of op een terras rondloopt (momenteel is de horeca gesloten)
 • op drukke plaatsen, waar je dus geen anderhalve meter afstand van anderen kan houden (vb. in een pretpark, in een smalle maar drukke straat)
 • in openbare gebouwen, zoals de bibliotheek, het onthaal van het lokaal bestuur of het politiekantoor
 • op het openbaar vervoer, vanaf het moment dat je in het station of aan de halte staat
 • in musea, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen
 • in auditoria en gebedshuizen

Vrijwilligersnetwerk in Wommelgem

Het Wommelgemse vrijwilligersnetwerk is nog steeds actief. Heb je hulp nodig of kan je hulp bieden aan iemand in je buurt? Klik dan hier om het artikel over de werking van het vrijwilligersnetwerk te lezen en schrijf je in.

Maatregelen op het werk

Thuiswerk is verplicht. Als het niet mogelijk is om thuis te werken, moet je op de werkvloer steeds de veiligheidsafstand van anderhalve meter van je collega’s bewaren. Kan je geen afstand bewaren? Raadpleeg dan de maatregelen in deze gids van FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Elke sector heeft ook sectorprotocollen opgesteld.

Maatregelen in de winkels en horeca

Winkels, cafés en restaurants zijn verplicht gesloten sinds 19 oktober. Na twee weken wordt de maatregel geëvalueerd. Je kan wel maaltijden afhalen, tot 22 u. Nachtwinkels zijn geopend tot 22 u. Alcoholverkoop is toegelaten tot 20 u.

De markt in Wommelgem gaat opnieuw door op vrijdag. Respecteer de looprichting, draag een mondmasker en wacht indien nodig even aan de ingang indien een medewerker van Lokaal Bestuur Wommelgem aangeeft dat het te druk is.

Dienstverlening van het lokaal bestuur

Onze diensten volgen de maatregelen en werken zoveel mogelijk van thuis uit. We helpen je telefonisch of via mail verder. De dienst burgerzaken werkt wel altijd vanuit de Handboogstraat 36. Je kan bij hen terecht na afspraak. De sociale dienst houdt opnieuw spreekuur, elke dinsdag en elke donderdag tussen 9 en 11 u. Volg de aangeduide wandelrichting als je het gebouw binnenstapt of verlaat. Draag steeds een mondmasker.

Uitstapjes en reizen

Iedereen die ouder is dan twaalf jaar is verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. Je draagt dit masker al bij het binnengaan van het station of bij het wachten in het bushokje. Reizen binnen de Europese Unie is mogelijk, maar bepaalde landen koppelen wel een aantal voorwaarden aan reizen. Klik hier om de reisadviezen te raadplegen.

Wie terugkeert van een reis naar het buitenland, moet een formulier invullen. Dat geldt niet alleen voor wie met het vliegtuig terugkeerde. Ook na een reis met trein of wagen moet je dat laten weten, anders riskeer je een boete. Klik hier om het online formulier in te vullen.

Sporten

Vanaf woensdag 14 oktober geldt code oranje voor sportactiviteiten. Raadpleeg de site van Sport Vlaanderen voor een volledig overzicht van de voorzorgsmaatregelen. Na het Overlegcomité van vrijdag 19 oktober worden de protocollen voor sport herbekeken.

Je mag in een niet-georganiseerde groep (dus los van een sportclub of training) sporten:

 • met je eigen sociale bubbel met contact, dat wil zeggen met maximum drie personen of met je gezin (kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend). Weet ook dat je maar met maximum vier personen mag samenkomen (kinderen onder de 12 jaar worden niet meegerekend) zowel op privédomein als op openbaar domein. 

  of

 • met maximaal drie andere personen zonder contact, met hen respecteer je de afstands- en hygiënerichtlijnen

Een volledig overzicht mét de sectorgids vind je op de site van Sport Vlaanderen (klik hier)

Code oranje betekent:

 • dat indoorsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden voor iedereen ouder dan 12 jaar tijdelijk verboden zijn;
 • dat alle kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden.

Sportcafé Brieleke is opnieuw geopend. Wens je de sporthal in het Brieleke te gebruiken? Contacteer dan de sportdienst. Elke zaal heeft ook een maximumcapaciteit afhankelijk van de oppervlakte. In deze tabel vind je per sportlocatie de maximumaantallen deelnemers, voor een dynamische sport (vb. volleybal) of een statische sport (vb. conditiemix).

Opgelet: deze tabel wordt mogelijk nog aangepast door de overschakeling naar code oranje.

Zaal 1 persoon per 30 m²(dynamische sport) 1 persoon per 10 m²

(statische sport)

Sporthal Brieleke 30 nvt
Grote danszaal 10 32
Kleine danszaal 7 23
Het Oogappeltje 8 25
‘t Laar 13 40
Sint-Johanna – sportgedeelte 13 40
Sint-Johanna - turngedeelte 5 16
Atletiekpiste (outdoor) 50 nvt
Voetbalveld (outdoor) 50 nvt

Zwembaden, sauna’s en wellnesscentra mogen opnieuw openen sinds 1 juli. Het is wel mogelijk dat kleedhokjes en douches niet toegankelijk zijn. Kijk op de website of contacteer de beheerder van het zwembad. Jacuzzi's, hammams en stoomcabines blijven gesloten. Je moet ook de contactgegevens van elk lid van je gezelschap laten noteren aan het onthaal om contact tracing mogelijk te maken.

Cultuur

Na het Overlegcomité van vrijdag 19 oktober worden de protocollen voor de cultuursector herbekeken. We houden je op de hoogte.

Musea, historische gebouwen en dierenparken zijn geopend. Ook de bibliotheek is opnieuw geopend. Lees wel even de richtlijnen na voor een veilig bezoek.

Tussen de bubbels moet anderhalve meter afstand mogelijk zijn. Mondmaskers zijn verplicht. Voor evenementen in open lucht ligt het maximale aantal bezoekers op 400, indoor op maximaal 200. Voor evenementen werd ook een middel ontwikkeld om de risico's in kaart te brengen en om je aanwijzingen te geven om risico's te beperken. Bekijk hier het COVID Event Risk Model (klik hier). Evenementen die binnen plaatsvinden kunnen 200 toeschouwers ontvangen, buiten kunnen ze 400 toeschouwers ontvangen.

Dit kan nog niet: discotheken en nachtclubs mogen nog niet open. Massa-evenementen zoals festivals zijn verboden.

Religie

Erediensten mogen doorgaan met maximaal 100 aanwezigen. Er mag geen fysiek contact zijn. In gebedshuizen is een mondmasker verplicht. Vanaf 1 september mogen is maximaal 200 personen aanwezig zijn.

Een rouwmaaltijd na een uitvaart mag doorgaan met maximaal 50 personen.

Melding sluiten

Samen tegen het coronavirus

Een overzicht van alle maatregelen in Wommelgem

Onze diensten helpen je (van thuis uit) verder

 • Mail je vraag naar de dienst of bel naar het onthaal via tel. 03-355 50 50
 • Gebruik zoveel mogelijk de formulieren van het digitaal loket
 • Dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak (en enkel voor dringende documenten)
 • De bib opende opnieuw de deuren, mét voorzorgsmaatregelen
 • De werf, BKO en thuiszorgdienst werken verder met de nodige voorzorgsmaatregelen

Heb je hulp nodig of kan je hulp bieden?

Maak gebruik van ons vrijwilligersnetwerk (vb. voor boodschappen, honden uitlaten, sociaal contact). Lees het artikel (klik hier) voor meer info of via tel. 03-355 50 55.

Naar het digitaal loket