Nieuwe maatregelen van kracht vanaf 1 juli: overzicht

Gepubliceerd op vrijdag 12 juni 2020 15.21 u.
Op 8 juni startte de derde fase van de versoepelingsmaatregelen. Hieronder lijsten we op wat momenteel opnieuw is toegestaan en welke versoepelingen in de nabije toekomst gepland worden. Tijdens de afbouw van de maatregelen blijven wel enkele algemene regels van kracht.

>> Snel naar de algemene regels
>> Snel naar het juiste gebruik van mondmaskers
>> Snel naar het vrijwilligersnetwerk
>> Snel naar de dienstverlening van het lokaal bestuur
>> Snel naar de richtlijnen voor sportactiviteiten
>> Snel naar de richtlijnen voor culturele activiteiten

Algemene regels

Hygiëne blijft essentieel: Was regelmatig je handen, geef geen kus ter begroeting en vermijd ook een handdruk.

Bubbel van tien: Het is mogelijk om wekelijks met maximaal vijftien verschillende personen nauwer contact te hebben (naast je gezinsleden). Elk gezinslid mag maximaal vijftien verschillende personen zien. In theorie mogen dat ook elke week vijftien verschillende personen zijn. Toch raden de experts hier enige terughoudendheid aan.

Groepsgrootte: Groepsbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal vijftien personen, inclusief kinderen. Dat geldt voor alle bijeenkomsten, ongeacht of ze thuis of buitenshuis plaatsvinden (bijvoorbeeld voor een uitstapje naar het park of op restaurant);

Liefst in openlucht: Spreek indien mogelijk in openlucht af met iemand uit je bubbel van tien. Is het niet mogelijk om buiten af te spreken? Verlucht dan de kamer regelmatig.

Veiligheidsafstand blijft: Buiten je gezinsleden en je bubbel van vijftien blijven de afstandsregels gelden. Dat wil zeggen dat je van alle andere personen anderhalve meter afstand moet houden. Wanneer de afstand niet mogelijk is, ben je verplicht een mondmasker te dragen. Voor kinderen jonger dan twaalf jaar geldt dat niet bij onderling contact.

Risicogroepen: Er moeten extra voorzorgsmaatregelen worden genomen voor mensen die tot een risicogroep behoren. Er wordt een charter opgesteld voor ouderen die vrijwilligerswerk doen om hen wat meer duidelijkheid te geven over de activiteiten die ze veilig kunnen doen.

Wanneer een mondmasker dragen?

Op het openbaar vervoer blijft het mondmasker dat mond én neus bedekt verplicht. Ook in alle situaties waar de afstand van anderhalve meter tussen personen niet gegarandeerd kan worden (vb. bij de kapper) dienen alle betrokkenen een mondmasker te dragen. Ook horecapersoneel is verplicht een mondmasker te dragen.

In de openbare ruimte, in winkels of op markten is hete dragen van een mondmasker sterk aanbevolen. Culturele en vrijetijdsactiviteiten moeten zodanig georganiseerd worden dat bijeenkomsten (vb. aan de in-of uitgang) worden vermeden. Toch is het dragen van een mondmasker ook hier aanbevolen.

Vrijwilligersnetwerk in Wommelgem

Het Wommelgemse vrijwilligersnetwerk is nog steeds actief. Heb je hulp nodig of kan je hulp bieden aan iemand in je buurt? Klik dan hier om het artikel over de werking van het vrijwilligersnetwerk en schrijf je in.

Maatregelen op het werk

Werk thuis als het kan. Op kantoor moet je de veiligheidsafstand van anderhalve meter van je collega’s bewaren. Kan je geen afstand bewaren? Raadpleeg dan de maatregelen in deze gids van FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Elke sector heeft ook sectorprotocollen opgesteld.

Maatregelen in de winkels en horeca

Winkels, cafés en restaurants zijn momenteel allemaal geopend met veiligheidsmaatregelen om de afstand tussen de verschillende bubbels te bewaren en het contact tussen personeel en bezoekers zo veilig mogelijk te laten verlopen. De basisrichtlijnen voor een veilig restaurantbezoek zijn:

  • Respecteer het geldende maximumaantal personen (uit je bubbel)
  • Reserveer best vooraf
  • Loop niet rond in het restaurant. Bestellen en betalen gebeurt gewoon aan tafel.

Feestzalen mogen openen voor evenementen met maximaal 50 personen. Een winkel bezoeken mag vanaf dan ook samen met gezinsleden en zonder tijdslimiet. Afstand houden van andere klanten is nog steeds verplicht. Hou ook rekening met wachttijden. Een mondmasker is sterk aanbevolen in de winkel.

De markt in Wommelgem gaat opnieuw door op vrijdag. Respecteer de looprichting en wacht indien nodig even aan de ingang indien een medewerker van Lokaal Bestuur Wommelgem aangeeft dat het te druk is.

Dienstverlening van het lokaal bestuur

Onze diensten volgen de maatregelen en werken zoveel mogelijk van thuis uit. We helpen je telefonisch of via mail verder. De dienst burgerzaken werkt wel altijd vanuit de Handboogstraat 36. Je kan bij hen terecht na afspraak. De sociale dienst houdt opnieuw spreekuur, elke dinsdag en elke donderdag tussen 9 en 11 u. De schuifdeur blijft gesloten, dus je moet steeds even aanbellen vooraleer je binnen kan.

Uitstapjes en reizen

Iedereen die ouder is dan twaalf jaar is verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. Je draagt dit masker al bij het binnengaan van het station of bij het wachten in het bushokje. Reizen binnen de Europese Unie is sinds 15 juni opnieuw mogelijk. Bepaalde landen koppelen wel een aantal voorwaarden aan reizen. Klik hier om de reisadviezen te raadplegen.

Sinds 1 juli zijn de pretparken en binnenspeeltuinen ook opnieuw geopend. Raadpleeg wel hun website voor eventuele verplichte reservatie.

Sporten

Je mag in clubverband met 50 mensen sporten, maar steeds op anderhalve meter afstand van elkaar. Voor alle competities mogen sportwedstrijden georganiseerd worden met een zittend publiek van maximaal 200 personen. Tussen de bubbels moet anderhalve meter afstand gegarandeerd kunnen worden. Je kan de buiteninfrastructuur in Wommelgem (voetbalvelden en atletiekpiste) reserveren via de sportdienst (tel. 03-355 50 50).

Sportcafé Brieleke is opnieuw geopend. De sporthal is wegens de aanleg van een nieuwe sportvloer nog niet toegankelijk. De timing voor de heropening van de danszalen is momenteel nog niet gekend.

Vanaf 10 augustus: de sporthal in het Brieleke kan opnieuw geopend worden na de installatie van de nieuwe sportvloer.

Sportclubs en fitnessruimtes mogen opnieuw geopend worden met de nodige veiligheidsmaatregelen. Doe navraag bij je sportclub en volg de aanwijzingen goed op.

Zwembaden, sauna’s en wellnesscentra mogen opnieuw openen sinds 1 juli. Het is wel mogelijk dat kleedhokjes en douches niet toegankelijk zijn. Kijk op de website of contacteer de beheerder van het zwembad. Jacuzzi's, hammams en stoomcabines blijven gesloten.¬†

Cultuur

Musea, historische gebouwen en dierenparken zijn geopend. De bibliotheek in Wommelgem is nog steeds gesloten. Er is wel een afhaalpunt. Klik hier om materialen te reserveren.

Je mag momenteel een culturele activiteit (zoals een repetitie) uitvoeren met maximaal twintig personen. Momenteel mag er nog geen publiek aanwezig zijn.

De bibliotheek is opnieuw geopend. Lees wel even de richtlijnen na voor een veilig bezoekje.

Theaters, concertzalen en cinemazalen mogen opnieuw evenementen organiseren met maximaal 200 zittende toeschouwers. Tussen de bubbels moet anderhalve meter afstand mogelijk zijn. Voor evenementen in open lucht ligt het maximale aantal bezoekers op 400. Voor evenementen werd ook een middel ontwikkeld om de risico's in kaart te brengen en om je aanwijzingen te geven om risico's te beperken. Bekijk hier het COVID Event Risk Model (klik hier).

Versoepeling vanaf 1 augustus: evenementen binnen mogen 400 bezoekers (op veilige afstand) ontvangen, buitenevenementen worden dan opgetrokken tot 800 bezoekers.

Dit kan nog niet: discotheken en nachtclubs mogen nog niet open. Kermissen en dorpsfeesten zijn nog zeker tot 1 augustus verboden. Massa-evenementen zoals festivals zijn nog zeker tot 31 augustus verboden.

Religie

Erediensten mogen doorgaan met maximaal 200 aanwezigen. Er mag geen fysiek contact zijn.

Melding sluiten

Samen tegen het coronavirus

Een overzicht van alle maatregelen in Wommelgem

Onze diensten helpen je (van thuis uit) verder

  • Mail je vraag naar de dienst of bel naar het onthaal via tel. 03-355 50 50
  • Gebruik zoveel mogelijk de formulieren van het digitaal loket
  • Dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak (en enkel voor dringende documenten)
  • De bib opende onlangs opnieuw de deuren, mét voorzorgsmaatregelen
  • De werf, BKO en thuiszorgdienst werken verder met de nodige voorzorgsmaatregelen

Heb je hulp nodig of kan je hulp bieden?

Maak gebruik van ons vrijwilligersnetwerk (vb. voor boodschappen, honden uitlaten, sociaal contact). Lees het artikel (klik hier) voor meer info of via tel. 03-355 50 55.

Naar het digitaal loket