‘Nieuwe blauwe zak’ beter voor milieu en portemonnee

Gepubliceerd op maandag 28 december 2020 17.48 u.
Vanaf 1 maart 2021 kan je een ‘nieuwe blauwe zak’ kopen. De sorteerregels veranderen dan een beetje. Om verwarring te vermijden, leggen we die eind februari in detail uit. Hier vind je al enkele antwoorden op veelgestelde praktische vragen.

Voorlopig mogen in de pmd-zak enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Vanaf 1 maart komen daar een heleboel extra zaken bij. Twijfel je over een bepaalde verpakking? Surf dan naar de website van IGEAN.

Wordt de ‘nieuwe blauwe zak’ in heel België ingevoerd?

Ja, maar niet overal tegelijk. De invoering van 'de nieuwe blauwe zak' gebeurt stap voor stap. Op die manier krijgt iedereen de tijd om zich goed voor te bereiden. Bij de invoering zijn immers heel veel verschillende partijen betrokken: gemeenten, intercommunales, ophaalbedrijven, sorteercentra, recyclagebedrijven, …

Mag ik de oude zakken nog gebruiken?

Zeker! De oude pmd-zakken blijven onbeperkt geldig. Geen probleem dus als je nog een voorraadje liggen hebt, of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn.

Worden de ‘nieuwe blauwe zakken’ duurder? Neen. Je betaalt ook na 1 maart 2021 2,5 euro voor een rol met 20 pmd-zakken van IGEAN.

Waarom is de ‘nieuwe blauwe zak’ beter voor het milieu?

In de ‘nieuwe blauwe zak’ mogen een heleboel meer soorten verpakkingsplastics. Daardoor zullen we heel wat meer verpakkingen kunnen recycleren, waardoor we minder nieuwe grondstoffen nodig hebben, energie besparen en minder CO2 uitstoten.

Waarom is de nieuwe blauwe zak’ beter voor mijn portemonnee?

Dankzij de ‘nieuwe blauwe zak zal iedereen een pak minder restafval hebben. We schatten dat het per inwoner jaarlijks om 8 kg gaat. En aangezien de tarieven voor huisvuil in de meeste gemeenten een stuk hoger liggen dan die voor pmd, betekent de nieuwe blauwe zak een mooie besparing.

In februari 2021 verschijnt een extra editie van de Afvalkrant met heldere uitleg zodat je goed geïnformeerd bent over wat in de blauwe zak mag en wat niet.