Meer groen en meer besparen: groepsaankoop groendak

Gepubliceerd op woensdag 12 september 2018 13.52 u.
Wil jij de biodiversiteit in je buurt of tuin verhogen? Een groendak brengt leven op je dak en bespaart kosten op je energiefactuur. Onze gemeente organiseert samen met IGEAN een groepsaankoop groendak.

We voorzien zowel een aanbod met opleidingsmomenten voor de handige doe-het-zelver, als een all-in pakket met installatie door een professional. Schrijf je (zonder aankoopverplichting)
in via de website van IGEAN om op de hoogte te blijven van het aanbod. In het najaar volgt een infosessie.

Wat is een groendak?

Een groendak is een extra aanvulling op je bestaande plat dak en bestaat uit drie lagen:

  • Een waterwerende en wortelwerende laag om het dak waterdicht te maken en te beschermen tegen doorgroei van plantenwortels;
  • Een drainagelaag om het regenwater geleidelijk af te
    voeren;
  • Een substraatlaag waarin de vetplanten (sedum) kunnen
    wortelen.

Waarom kies je voor een groendak?

Met een groendak haal je heel wat voordelen op je dak, zoals een duurzaam waterbeleid, een isolerende werking tegen zowel de winterkoude als tegen extreme zomertemperaturen, een verhoogde levensduur van de dakbedekking, de zuivering van regenwater en de lucht en als bonus het mooie groene uitzicht.

Een groendak brengt groen en natuur dichter bij je woning en draagt bij tot de biodiversiteit. Kleinere dieren zoals vlinders, bijen en vogels zullen zich sneller thuis voelen. In onze regio hebben we nog heel wat groen, maar is het wel versnipperd. Groendaken kunnen groene stapstenen zijn tussen die gebieden.