Maak je woning asbestvrij: ophaling aan huis vanaf 2 november

Gepubliceerd op maandag 28 oktober 2019 15.59 u.
De Vlaamse Regering gaf aan de OVAM de opdracht om een asbestafbouwbeleid uit te werken zodat Vlaanderen tegen 2040 versneld asbestveilig gemaakt wordt.

In het kader hiervan organiseert IGEAN in samenwerking met je Lokaal bestuur een ophaling aan huis van hechtgebonden asbestmaterialen. Dankzij budgetten die vanuit de gemeenten en de OVAM hiervoor werden vrijgemaakt, kunnen inwoners aan een gunstig tarief big bags, plaatzakken en/of containers en bijhorend beschermingsmateriaal bestellen om het hechtgebonden asbest in hun woning af te voeren. Men spreekt van hechtgebonden asbest of vast asbest, wanneer de vezels stevig vast zitten in het dragermateriaal. Enkele typische voorbeelden zijn asbestcementen golfplaten, leien of buizen. Zolang dat asbest in goede staat is en voorzichtig wordt bewerkt, kan dit veilig verwijderd worden door een particulier.

Waarom asbest verwijderen?

Asbest is een materiaal dat vroeger veel werd gebruikt in de bouwsector. Het is opgebouwd uit kleine vezels die je met het blote oog niet kunt zien. Asbestvezels zijn gevaarlijk als ze ingeademd worden. De vezels komen vrij bij verwering (slijtage en afbrokkelen door blootstelling aan verschillende weersomstandigheden) of bij bewerking zoals zagen, slopen, slijpen, snijden, schuren, boren of reinigen onder hoge druk.

Samen verslaan we het asbestbeest!

Je Lokaal bestuur en IGEAN, in samenwerking met de OVAM helpen je graag om veilig en vakkundig je woning asbestveilig te maken door middel van een ophaling aan huis. Concreet: je bestelt het nodige materiaal aan een gunstig tarief bij IGEAN. Je vult de zakken of container zelf met asbesthoudend materiaal. Nadien komt IGEAN de zakken of container ophalen.

Meer info?

www.igean.be/asbest