#LaatZeLiggen: bladeren als gratis helpertjes in je tuin

Gepubliceerd op dinsdag 9 november 2021 0 u.
Bladeren op het fietspad, dat is geen goede combinatie. Maar bladeren op het gazon is dat eigenlijk net wél. Ze isoleren de ondergrond, verbeteren de bodem en zorgen voor betere waterafvoer. Laat de hark of bladblazer dus maar in het tuinhuisje staan en profiteer van die honderden gratis helpertjes

Het is heel simpel: je laat de blaadjes gewoon liggen. Je gazon kan gerust wel tegen een dun laagje. Grote bladeren kan je ook versnipperen door er een keer met het grasmachine over te gaan. Hoe werkt dat nu precies? Bomen halen CO2 en andere voedingsstoffen uit de lucht en in de herfst belandt dat organisch materiaal in je tuin. In plaats van kunstmest voor je gazon te betalen, komt er dus een gratis alternatief gewoon uit de lucht vallen. Handig!

Heb je door veel struiken en bomen blaadjes in overvloed? Hark té dikke lagen toch bijeen. Je kan ze gebruiken als mulchlaag onder struiken, bomen, in perkjes of groentebedjes. Bladeren vormen immers ook een prima isolatie voor de ondergrond en een leuk onderkomen voor overwinterende dieren. Tegen de zomer heb je een verteerde humuslaag en een goed gevoede bodem met veel bodemleven. Zo kan het beschikbare regenwater dieper insijpelen. En da’s goed nieuws voor jouw planten!

#LaatZeLiggen: landelijke actie kent succes

De herfst is volop in het land, de blaadjes vallen van de bomen. Als het aan tuinarchitect Louis De Jaeger ligt laten we de blaadjes best liggen. Samen met illustratrice Tine Dhollander heeft hij de derde editie van de #laatzeliggen campagne gelanceerd waar tientallen gemeentes aan meedoen. Ook in Wommelgem zetten we dit jaar opnieuw onze schouders onder deze boodschap!

"Momenteel gooien mensen blaadjes weg, maar ze beseffen niet hoe kostbaar die zijn" zegt Tine Dhollander. Blaadjes zijn niet alleen gratis meststof en ze houden bomen gezond, ze zorgen ook voor voedsel voor vogeltjes, veel duurzamer dan vetbollen. Verschillende gemeentes stappen mee in dit verhaal en helpen de boodschap te verspreiden.

"Wij doen een massale oproep aan iedereen om een warme chocomelk te drinken en te genieten van de herfstgeur in plaats van de blaadjes te rapen" zegt Louis De Jaeger. Je doet meer kwaad dan goed door blaadjes te ruimen, zelfs je gazon kan er tegen, zolang het geen pakken worden.

Heb je heel veel blaadjes in je tuin liggen? Dan kan je bladcompost maken of de blaadjes gebruiken in je composthoop. Klik hier voor meer info.