Kunst in het gemeentehuis: Peter Koenders en Lutghart Witters

Peter Koenders startte zijn carrière bij Van Hool, waar hij het lassen en het bewerken van ijzer ontdekte. Ondertussen werkt hij bij een bouwsmederij als lasser-smid. 'Dit ambacht en mijn voorliefde voor het ijzer groeit nog elke dag. Sinds enkele jaren heb ik het smeden ontdekt en dat geeft mij een enorme vrijheid met het anders zo harde materiaal', vertelt Peter. 'Als lasser ontdekte ik al snel dat ik graag zelf meubels of decoratie maakte. Ik heb altijd graag naar het ontwerp en design van alle soorten voorwerpen gekeken. Het gaat me vooral over hoe interessant vormgeving en unieke constructies kunnen zijn. Ik hou van unieke, originele ontwerpen die vragen om er even bij stil te staan. Vanuit dat 'zelf creëren' ontdekte ik dat ik hoe langer hoe meer aandacht aan de vorm en het kunstzinnige aspect ging besteden en minder aan de functie', besluit Peter.

Voor Lutghart Witters is schilderen een manier om de liefde zonder woorden uit te drukken. In haar job als verpleegkundige zette ze haar dienstbaarheid in om de genegenheid voor haar patiënten tot uitdrukking te brengen. Daarnaast ontwikkelde ze als therapeut en levenscoach ook woorden om de weg te wijzen naar nog onontdekte of onzichtbare liefde. Toen ze door ziekte niet meer kon werken, begon ze een ontdekkingsreis in een volledig nieuw medium om die boodschap van liefde en essentie van leven voor haar tot uitdrukking te brengen. Haar oude interesse in expressie vond hier dus ook een weg. In 2005 stelde ze voor het eerst aquarelwerken tentoon.

Gaandeweg vond ze meer voldoening in de momenten dat ze tekent en schildert. Wanneer ze werkt aan een stuk reflecteert ze over het leven en krijgt ze diepere inzichten over het leven in onvoorwaardelijke liefde. Tien jaar later bracht ze deze inzichten en haar schilderwerken samen in het boek 'Het onzichtbare zichtbaar gemaakt'. Ze beschreef daarin een aangrijpend verhaal over houden van jezelf om op die manier de wonden uit je verleden de kans te geven om te helen.

In haar schilderwerken zie en ervaar je de mooie en nooit eindigende mogelijkheden binnen levenskunst. Met haar werken nodigt ze uit nieuwsgierig te worden in jezelf en in de betekenis van liefdevol zijn. Haar schilderijen bieden verrassingsmomenten van onverwachte wendingen en de nooit aflatende uitnodiging om het binnenste en allermooiste van een lichtend leven tot expressie te brengen: levenskunst.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Organisatie

Gemeente Wommelgem

Filter op categorie