Vergeet de Kids-ID niet als je naar het buitenland gaat

Gepubliceerd op donderdag 28 juni 2018 8 u.
Voor alle kinderen, zelfs baby’s en jonge peuters, moet je in het buitenland verplicht identiteits- of reisdocumenten kunnen voorleggen. Vergeet dus niet tijdig de Kids-ID aan te vragen of te controleren dat de Kids-ID nog geldig is. Je hebt de Kids-ID vier weken na je aanvraag in handen.

Met een Kids-ID kan je naar een vijftigtal landen reizen, onder andere de meeste landen van de Europese Unie en enkele toeristische bestemmingen buiten Europa. Naar deze landen kan je als volwassene ook reizen zonder dat je een reispas moet aanvragen. Voor bestemmingen die niet in deze groep vallen, moet je zowel voor volwassenen als kinderen een reispas aanvragen.

Naast een identiteitsbewijs en een reisdocument is de Kids-ID ook een extra bescherming in noodgevallen. Bij het aanvragen van de kaart geef je een aantal noodnummers op. Loopt je kind verloren of raakt het in andere moeilijkheden, dan kunnen de hulpdiensten dankzij de Kids-ID gemakkelijk de ouders of het andere noodcontact telefonisch bereiken. Vanaf zes jaar krijgen kinderen bij hun Kids-ID ook een pincode, waarmee je hen online kan identificeren bij diensten van de overheid.

Hoe vraag je een Kids-ID aan?

Je komt samen met je kind naar het gemeentehuis om de aanvraag in te dienen. Daarnaast moet je ook je eigen eID en een recente pasfoto van het kind meebrengen. Op de foto moet het aangezicht van het kind duidelijk zichtbaar zijn. Je kan de Kids-ID een viertal weken na de aanvraag komen afhalen, opnieuw in aanwezigheid van het kind. De normale procedure (vier weken wachten) kost 6,40 euro. Heb je de Kids-ID sneller nodig? Dan betaal je 84 euro voor de spoedprocedure. Op tijd aanvragen is dus de boodschap.

Lees er hier alles over.