Kasteel Selsaeten

Wat

Het kasteel is gelegen naast Woonzorgcentrum Wommelgheem. Vandaag huisvest het de kantoren van het bedrijf Palmyra Brands, investeerder in onder meer Armonea en Orelia. Beide bedrijven baten woonzorgcentra uit. 

Oorspronkelijk was het kasteel een burchthoeve die in 1542 werd verbouwd tot een kasteel in Toscaanse stijl. Enkele jaren later werd het vernield door Maarten Van Rossum, vandaar de naam Verbrandhof. Later werd het (minder luxueus) heropgebouwd. Een ingrijpende verbouwing in 1897 gaf het kasteel zijn huidige uitzicht. Bij die verbouwing werden enkel de 16de-eeuwse toren en de kapel behouden. In 2015 vond een nieuwe opknapbeurt plaats. 

Historische omgeving

Het geheel vertoont kenmerken van de neo-Vlaamse renaissancestijl en is er een laat voorbeeld van. Het kasteel mag echter niet op zichzelf beschouwd worden, maar moet gezien worden in het kader van zijn onmiddellijke omgeving. Aan het kasteel zelf is nog een restant te vinden van de vroegere hofgracht. Voor het gebouw bevindt zich een open ruimte waarop de oudere remises bewaard zijn. Dat gebouw dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, het werd later volledig omgevormd tot woonhuis.

De boerderij die we tegenover de voormalige remises aantreffen, werd in 1816 gebouwd. De oorspronkelijke functie van het geheel is volledig verloren gegaan, maar ondanks alles heeft het toch een historisch kader ontwikkeld en blijft het kasteel behouden omwille van het dorpsgezicht en zijn esthetische waarde.