Huren en verhuren

Wat

Sinds 1 januari gelden er heel wat nieuwe regels over huren en verhuren. Heb je dus plannen om een woning te huren, te verhuren of op kot te gaan? Informeer je dan goed.

Alle huurcontracten die na 1 januari 2019 worden gesloten, vallen onder deze nieuwe regelgeving. Die is wel enkel van toepassing op de huurovereenkomsten voor een woning als hoofdverblijfplaats en op studentenhuisvesting. Dus niet op handelshuurovereenkomsten, pachtcontracten of huurcontracten voor kantoren, tweede verblijfplaatsen en garages.

Wat zijn de nieuwigheden?

In het decreet staan nieuwigheden over onder andere:

  • de staat van het gehuurde goed,
  • de duur van de huurovereenkomst,
  • de huurwaarborg,
  • de opzegmogelijkheden,
  • studentenhuurovereenkomsten.

Heel wat belangrijke zaken werden dus onder de loep genomen. Jezelf zowel als huurder als verhuurder goed informeren voor je een contract ondertekent of opstelt, is een slimme keuze. Specifiek over het nieuwe decreet kan je hier voor meer info klikken op de website van Woninghuur Vlaanderen.

Meer info

Op vragen als ‘hoe stel ik een huurovereenkomst op’, ‘wat als een woning niet in orde is’, ‘hoe verhuur ik een woning’, ‘wat zijn de voorwaarden voor het kopen van een sociale woning’, ‘welke premies zijn er voorhanden’ ... kan je op de site van Wonen Vlaanderen (klik hier) een antwoord vinden.

Wooninfopunt

Voor verdere specifieke vragen rond dit thema kan je ook terecht bij het wooninfopunt.