Hond uitlaten: hou je aan de richtlijnen

Wat

Vele gezinnen hebben een hond als huisdier. De dagelijkse wandeling met je trouwe viervoeter doet je buitenkomen en zorgt ervoor dat je al snel heel wat andere hondenbaasjes leert kennen. Onze voet- en wandelpaden en groenzones worden echter ook door vele andere mensen gebruikt. Heel wat mensen ondervinden jammer genoeg hinder wanneer hondenbaasjes zich niet aan de regels houden.

Daarom zetten we de afspraken op een rijtje:

  • Lijn je hond steeds aan. Hoe braaf je hond ook is, niet iedereen voelt zich op z’n gemak wanneer een loslopende hond in de buurt komt. Bovendien blijft een hond een dier, dat soms onvoorspelbaar is. Zo zou het niet de eerste keer zijn dat een hond een andere hond verwondt.

  • Op plaatsen waar een hondenverbodsbord staat, mogen honden niet wandelen, ook niet indien ze aangelijnd zijn. Een uitzondering geldt voor honden die personen met een beperking begeleiden en politiehonden.

  • Je hond mag enkel loslopen in de hondenloopzones. Hondenloopzones zijn door de gemeente afgebakende terreinen voorzien van een aanwijzingsbord. Je blijft evenwel verantwoordelijk voor je loslopende hond. Je moet dus de nodige maatregelen nemen om te vermijden dat je hond andere bezoekers of andere honden angst aanjaagt, aanvalt of schade berokkent.
  • Als hondenbaasje ben je verplicht te beletten dat je hond de openbare plaats of de eigendom van anderen bevuilt. Indien je hond toch uitwerpselen achterlaat, ben je verplicht om ze te verwijderen. Je gooit ze in een vuilnisbak of een speciaal vuilbakje voor hondenpoep of neemt ze mee naar huis en gooit ze daar in je vuilnisemmer. Neem dus zeker altijd voldoende hondenpoepzakjes mee op je wandeling. Een toezichthoudende ambtenaar kan je vragen om te tonen of je een zakje bij je hebt. Ook in de hondenweides dien je de hondenpoep op te ruimen.