Hoe een omgevingsvergunning aanvragen?

Wat

Wil je een zwembad laten graven? Droom je van een nieuwe veranda? Een uitbreiding aan je terras of kunstgras naast je oprit? Of wil je een boom in je tuin rooien? Voor zulke werkzaamheden heb je eerst toestemming nodig. Je vraagt daarvoor een omgevingsvergunning aan via het online omgevingsloket (www.omgevingsloket.be). Op de startpagina van deze website vind je algemene informatie en een woordje uitleg.

Vergelijk de projecten

Onder ‘Een project aanvragen en opvolgen’ vind je ‘Een project aanvragen’. Daar kan je terecht voor specifieke informatie en instructiefilmpjes. Kleine werken zijn immers niet vergunningsplichtig. Bij ‘Aanvragen van kleine werken op en rond een gebouw’ kan je nagaan of je een vergunning nodig hebt voor de werken die je wenst uit te voeren. Heb je nog vragen? Dan mag je steeds mailen naar de dienst omgeving.

Verder vind je bij ‘Een project aanvragen’ ook een verwijzing naar 'Normenboeken omgevingsvergunning’. Daar kan je voor aanvragen met of zonder architect, en voor infrastructuur en technische werken het normenboek en een overzichtsdiagram terugvinden. Via het overzichtsdiagram kom je terecht bij een lijst met specifiekere werken en welke documenten je daarvoor nodig heeft. De uitleg van wat een document juist inhoudt, vind je terug in het normenboek.

Het omgevingsloket

Om je aanvraag in te dienen, moet je je eerst aanmelden met je identiteitskaart. Klik op ‘Ga naar het omgevingsloket’ en kies je gewenste manier om aan te melden. Als je ingelogd bent, kan je kiezen voor ‘Mijn projecten’, ‘Snelinvoer’ of Een nieuw project starten'.

Mijn projecten

In ‘Mijn projecten’ krijg je een overzicht van de dossiers die je reeds opmaakte.

Snel-invoer

Via ‘Snel-invoer’ kan je een dossier op verkorte wijze invoeren. Dat is echter enkel mogelijk voor een beperkt aantal projecten. De voorwaarden daarvoor zijn de volgende:

  • De werken zijn vrijgesteld van de medewerking van een architect.
  • De werken zijn gerelateerd aan een woning die reeds vergund is.
    Voorbeelden zijn: het plaatsen van een tuinhuis, garage, zwembad, vervangen van ramen, voorgevelwijzigingen. Let er hier op dat veel van deze werken vrijgesteld zijn van vergunning, in dat geval dien je geen omgevingsaanvraag te doen.

Hou er verder ook rekening mee dat de snel-invoer uit zes stappen bestaat die je niet tussentijds kan opslaan. Zorg er dus voor dat je voorafgaand alle nodige documenten klaar hebt.

Nieuw project starten

Via ‘Een nieuw project starten’ start je een aanvraag waarvoor je de snelinvoer niet kunt gebruiken. Deze aanvraagprocedure is uitgebreid. Hou er rekening mee dat je daarvoor even tijd nodig hebt. Vooraleer je daarmee start, is het aangeraden om dit instructiefilmpje rond stedenbouwkundige handelingen (klik hier)‘ te bekijken. Je kan je steeds professioneel laten begeleiden door een architect, ook als dat niet verplicht is. Enkel dossiers waarvoor de medewerking van een architect niet verplicht is kunnen bovendien nog analoog ingediend worden. In dat geval rekenen we wel een belasting aan.

Indien je tijdens het invoeren toch vragen zou hebben, mag je de dienst omgeving contacteren. Indien er problemen zijn met het invoeren zelf, neem je best contact op met de helpdesk van het omgevingsloket via het nummer 015-45 45 91. Als je een aanvraag doet via die weg, wordt je aanvraag automatisch opgeslagen in ‘Mijn projecten’. Je moet dit soort aanvraag dus niet in één keer afwerken.