Herfstvaccinatie: blijf je beschermen tegen COVID-19

Gepubliceerd op vrijdag 2 september 2022 11.31 u.
In september en oktober krijgt elke volwassene in Vlaanderen de kans om met een herfstvaccinatie zijn bescherming tegen COVID-19 te versterken.

De vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen ernstige ziekte na een COVID-besmetting: wie gevaccineerd is (met meestal twee dosissen basisvaccinatie + minstens één booster), loopt veel minder kans om nog zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis opgenomen te worden of te overlijden. Die bescherming is hoog voor alle varianten van het virus die we tot nu toe kennen.

Na een aantal weken en zeker maanden begint de werkzaamheid van de vaccins geleidelijk aan af te nemen. Dat is vooral het geval voor de bescherming tegen besmetting en milde ziekte, maar ook in mindere mate voor de bescherming tegen zware ziekte. Een vaccinatie aan het begin van de herfst zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden, opnieuw versterkt wordt.

In de herfst- en wintermaanden verwachten we opnieuw periodes met veel COVID-19-besmettingen. Sinds de start van de pandemie zagen we immers telkens sterke heropflakkeringen in het najaar. Voor een volgende heropflakkering zich aandient, willen we alle volwassenen in Vlaanderen de kans geven om hun persoonlijke bescherming te versterken met een extra vaccinatie om zo veiliger de herfst- en wintermaanden in te gaan.

Aanbevolen voor de meest kwetsbare mensen

Een vaccinatie aan het begin van de herfst is sterk aanbevolen voor al wie extra kwetsbaar is om door een COVID-19-besmetting zwaar ziek te worden.

  • Alle personen vanaf 65 jaar. Ook mensen van 80 jaar en ouder die aan het begin van de zomer al een extra (tweede) booster gekregen hebben, wordt aanbevolen in de herfst een vaccinatie te krijgen (met minimaal drie maanden tussentijd)
  • Mensen met een verzwakte immuniteit

Aanbevolen voor mensen in de zorgsector

Iedereen die werkt in de zorgsector (ook als niet-zorgverlener) wordt aangeraden om opnieuw een vaccin te krijgen.

Te overwegen voor alle volwassenen

Iedereen vanaf 18 jaar krijgt in september of oktober een uitnodiging om een vaccin te halen in het vaccinatiecentrum. We willen immers iedereen de kans geven om de persoonlijke bescherming opnieuw te versterken met een boosterdosis. En dat liefst nog voor een (waarschijnlijke) nieuwe opstoot van COVID-besmettingen in de herfst- en wintermaanden zich voordoet.

Heb je geen risicofactoren voor COVID-19 en werk je niet in de zorgsector? Dan is de herfstvaccinatie voor jou een vrijblijvend aanbod. Bespreek eventueel met jouw huisarts of je op dit aanbod wil ingaan. Factoren die je in overweging kan nemen, zijn bijvoorbeeld jouw eigen gezondheidstoestand en of je vaak contact hebt met kwetsbare personen. De bescherming van een booster tegen besmetting neemt wel snel af in de tijd.

Niet voor minderjarigen zonder risicofactoren

Jongeren en kinderen onder de 18 jaar kunnen nog geen herfstvaccin krijgen, tenzij ze wegens gezondheidsproblemen een hoger risico hebben op ernstige ziekte door COVID-19. Ook stagiairs jonger dan 18 jaar, die in de zorgsector werken, kunnen een herfstvaccinatie krijgen.

Welke vaccinatie kan voor minderjarigen zonder gezondheidsproblemen wel:

  • Jongeren van 12 tot 17 die nog geen basisvaccinatie of booster kregen kunnen dit nog wel vragen.
  • Kinderen jonger dan 12 kunnen ook nog een basisvaccinatie krijgen indien ze dit nog niet hebben gehad.

Meer info

Bekijk meer info en veelgestelde vragen over het coronavaccin via deze site (klik hier)