Fietsers laat je zien: zichtbaar fietsen

Wat

Met de campagne ‘Laat je zien op de fiets!’ beklemtoont de Fietsersbond het belang om gezien te worden in het verkeer. 

Hoe gevaarlijk is fietsen ... zonder licht?

Cijfers over het aantal ongevallen als gevolg van slecht werkende fietsverlichting hebben we niet gevonden. Steekproeven van de Fietsersbond zelf tijdens de campagne van vorig jaar brachten aan het licht dat nog behoorlijk wat fietsers zonder verlichting rondrijden op momenten en op plaatsen waar dat echt wel aangewezen is.

Fietsers die zich niet tonen in het verkeer brengen niet alleen zichzelf in gevaar. Andere weggebruikers schrikken vaak als er plotseling een onverlichte fietser opduikt. Levensgevaarlijk dus! Over rechten en plichten De campagne ‘Laat je zien op de fiets’ is een dwingende oproep om regelmatig de fietsverlichting te controleren.

Is het fietslicht stuk? Vervang het dan meteen of laat het herstellen door een vakman. Tevens wordt op zo ruim mogelijke schaal informatie geboden waar fietsers zich aan te houden hebben als het over verlichting gaat en wat ze nog meer kunnen doen om gezien te worden.

Welke acht soorten verlichting zijn verplicht?

Je fiets moet verplicht uitgerust zijn met:

  • een wit of geel licht vooraan;
  • een rood licht achteraan dat 's nachts bij helder weer vanop een afstand van minstens 100 meter zichtbaar moet zijn - deze twee lichten (vooraan en achteraan) mogen knipperen;
  • een witte reflector vooraan;
  • een rode reflector achteraan;
  • oranje pedaalreflectoren;
  • twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel of een witte reflecterende
    strook op de banden.

De lichten moeten niet verplicht op je fiets zitten. Je mag ze ook op je kledij of rugzak bevestigen.

Wanneer moet je verlichting aan?

Je fietsverlichting moet aan vanaf het vallen van de avond tot het aanbreken van de dag. Overdag moet je fietsverlichting enkel aan als de zichtbaarheid minder dan 200 meter is door onder meer mist of regen.

Wacht niet langer en ga aan de hand van deze checklist na of je fiets in orde is en breng hem in orde als dat niet het geval is. Op die manier kun je in de donkere wintermaanden in alle veiligheid blijven fietsen.