Fiets wordt koning in Wommelgem

Wat

Het zou een automatisme moeten zijn: de fiets nemen voor elke korte afstand. Maar dat blijkt zeker niet altijd het geval. Vaak zien mensen enkel de nadelen: als het regent word je nat, je bent langer onderweg en je wordt er moe van. Je kan het echter ook anders bekijken: al fietsend werk je aan je conditie (weg met die voortdurende vermoeidheid), je staat niet langer in file (dus zoveel langer ben je niet onderweg) en voor die regen bestaan er ook oplossingen (regenkledij bijv.). Geen excuses meer.

Om het fietsgedrag in onze gemeente te stimuleren, stapte het gemeentebestuur samen met 20 andere Vlaamse gemeenten als eerste in een fietscoachingtraject van VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) en het Fietsberaad Vlaanderen. Het fietscoachingtraject gaf ons de mogelijkheid om te leren van andere gemeenten. Tijdens dit traject wordt er dieper ingegaan op wat een kwalitatief fietsbeleid is.

Onze fietsinfrastructuur onder de loep nemen was de eerste stap. Uit de evaluatie bleek dat we als gemeente al goed bezig zijn en we ons dus nu al kunnen focussen op het stimuleren van de Wommelgemnaar tot het gebruik van deze infrastructuur. Om dit te bereiken wordt er naast het opmaken van een beleidsplan ook een stappenplan op korte en op lange termijn opgesteld. Dat stappenplan bouwt ons fietsbeleid verder uit en vult eventuele leemtes op. Kortom: er wordt ten volle ingezet om een veilige fietscultuur te creëren en het fietsgedrag in Wommelgem te be├»nvloeden.