Duurzaam bouwadvies

Wat

Duurzaam bouwen steunt op drie principes:

  1. Beperk de vraag tot het essentiële, tot de werkelijke behoeften.
  2. Gebruik zoveel mogelijk duurzame materialen en bronnen.
  3. Ga zo efficiënt mogelijk om met energie, water, ruimte en materialen.

Een heleboel organisaties kunnen je helpen om deze principes in jouw bouw-of renovatieplannen tot hun recht te laten komen. 

Ecobouwers

Ecobouwers is een website met praktische en technische informatie en concrete ervaringen over duurzaam bouwen. Het platform wil de ontmoetingsplaats zijn van een online gemeenschap rond duurzaam en energiezuinig bouwen en verbouwen. Je komt er in contact met geëngageerde doe-het-zelvers en met professionals uit de sector.

Kamp C - Provinciaal centrum duurzaam bouwen en wonen

Als je plannen hebt om te (ver)bouwen en je wil dat op een duurzame manier doen, dan ben je bij Kamp C (klik hier), het Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen, beslist op het juiste adres. Eind april 2003 opende het infocentrum de deuren. Sindsdien heeft het domein een metamorfose ondergaan: het werd uitgebreid met een bio-ecologische woning en een duurzaam bedrijvencentrum. Talrijke particuliere (ver)bouwers en professionelen vonden intussen hun weg naar het centrum. 

Gezien de aanhoudende coronamaatregelen kan je in 2021 maandelijks tussen 13 en 17 u. enkel een digitale afspraak maken met Kamp C. Een afspraak maken is noodzakelijk, schrijf je dus in bij de huisvestingsambtenaar of milieu- en duurzaamheidsambtenaren van de gemeente! Kan je helaas niet terecht in je eigen gemeente, geen nood. Je kan eveneens langskomen in een andere gemeente van de regio.

Voor welke gemeente?  Wanneer? 
Malle 10 februari & 13 oktober van 13 tot 17 u.
Schilde 11 maart & 10 november van 13 tot 17 u.
Ranst 11 augustus van 13 tot 17 u.
Wijnegem 14 april van 13 tot 17 u.
Wommelgem 12 mei van 13 tot 17 u.
Zandhoven 9 juni van 13 tot 17 u.
Zoersel 13 januari & 15 september van 13 tot 17 u.

VIBE vzw

Het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen (klik hier) informeert over gezond en milieuverantwoord bouwen en wonen. Ze behandelen alle onderwerpen die daarmee te maken hebben: niet alleen energie- en waterbesparing, maar ook ruimtegebruik, ecologische stedenbouw en gezonde bouwmaterialen. Dit vanuit het standpunt van gezondheid én milieu. In hun databank kan je op zoek gaan naar bio-ecologische producten, leveranciers, verkooppunten, aannemers, architecten … die een VIBE-erkenning bezitten.

Dialoog

Dialoog (klik hier)is een onafhankelijke vzw die particulieren en zelfstandigen informeert over duurzaam bouwen, verbouwen en wonen. Ze doen dit door vorming, advies en publicaties door eigen professionelen en freelance medewerkers. Zo helpen ze om bewuste keuzes te maken en zo tot een kwalitatief beter sociaal en ecologisch leven te komen.

Energiesparen

Nuttige info over energiebesparende maatregelen vind je op de website van energiesparen.be.

Wooninfopunt

Bij het Wooninfopunt kan je terecht voor meer informatie op vlak van duurzaam bouwen en wonen. Zie je door de bomen het bos niet meer bij de zoektocht naar premies en subsidies? Heb je hulp nodig bij het invullen van de aanvraagformulieren? Of wil je meer informatie over de principes van duurzaam bouwen en wonen? Kom er dan gerust langs.