Doe jij mee aan Mei Plasticvrij?

Gepubliceerd op woensdag 8 mei 2019 11.26 u.
Vorig jaar begon het als een kleinschalig initiatief: let gedurende één maand op de verpakkingen die je koopt en probeer plastic verpakkingen te vermijden. Ook dit jaar daagt Mei Plasticvrij je uit! Koop minder in plastic verpakte producten en verklein de afvalberg!

Vaak koop je afval: het plastic zakje, tasje of doosje waar een product in verpakt zit, belandt zeer snel in de vuilnisbak. Mei Plasticvrij geeft je een andere kijk op verpakkingen, en die kan ook best voordelig zijn. Geen idee hoe eraan te beginnen? Wij helpen je op weg met deze opbouwende stapjes.

Stap 1: sorteer je plastic verpakkingen correct

Zelfs wanneer je er goed op let, komt er nog veel plastic in huis. Je kan dan nog steeds wat besparen door het correct te sorteren. Flessen gaan bij het PMD, maar wist je dat je zuivere plastic folie (bijv. zakjes, noppenfolie), harde kunststoffen (bijv. een oude emmer) of plastic bloempotjes gewoon gratis naar het recyclagepark mag brengen? Composteerbare folies of zakjes met een duidelijke ‘OK Compost’-stempel kun je op je eigen composthoop verwerken. Diepvrieszakken en folie van vleeswaren horen bij het restafval.

Stap 2: laat de verpakking weg waar je zelf kan

Je kan niet beslissen hoe een koekje in de fabriek verpakt wordt, maar thuis gelukkig wel. Stop je lunch in een mooie brooddoos in plaats van een plastic zakje of aluminiumfolie of gebruik een afgesloten doosje in plaats van vershoudfolie voor restjes. Dankzij een (voorraadje) draagtas(sen) in je auto of fietstas ga je bovendien altijd voorbereid winkelen en heb je geen extra plastic zakje meer nodig.

Stap 3: vul je drinkbus met kraantjeswater

Onderweg, op je werk of op school: niets zo handig als een drinkbus met lekker kraantjeswater, dat maar een fractie kost van flessenwater. Met enkele stukjes fruit erbij krijgt je drinkbus bovendien een zomerse toets.

Stap 4: kies voor los verpakte groenten en fruit

Een katoenen draagnetje of katoenen tasje is handig om grote porties fruit en groenten in te wegen en te vervoeren. Kleine porties mogen ook gerust los op de band aan de kassa. Gebruik best wel een katoenen zakje voor je aardappelen.

Stap 5: afhaallunch in je eigen beker en brooddoos

Soms is het ’s ochtends net iets te hectisch om je lunch te voorzien. Een broodjesbar kan dan je redding zijn. In plaats van een koffie en een broodje mee te nemen in een wegwerpverpakking die na de pauze al in de vuilbak ligt, kan je een XL-brooddoos en een herbruikbare beker op je bureau of in je boekentas voorzien. Ideaal voor een hongerig noodgeval. En ook je broodjesbar bespaart!

Stap 6: kies je hoeveelheid in een verpakkingsvrije winkel

Klaar voor een uitdaging? Koop dan noten, kruiden, pasta en zoveel meer in de hoeveelheid die je zelf wil in één van de verpakkingsvrije winkels. Ook sommige supermarkten bieden al een beperkt assortiment producten in bulk aan en heten je met je eigen doosjes welkom aan de verstoog. Misschien doet jouw beenhouwer of kruidenier ook wel mee! Je bespaart door perfect de hoeveelheid te kopen die jij nodig hebt en zonder grote kosten nieuwe dingen in kleine porties uit te testen. Ook schoonmaakmiddelen, wasproducten en shampoos zijn in bulk te koop in afvalvrije winkels.

Stap 7: durf te vragen

Wanneer je erop let, merk je waarschijnlijk dat we wel veel plastic verpakkingen of voorwerpen maar heel kort gebruiken. Iedereen wil minder afval maar vaak gebruiken we een eenmalige verpakking uit macht der gewoonte. Wees dus niet bang om een herbruikbare verpakking mee te nemen of een afvalbesparend idee voor te stellen. Zo inspireren we elkaar!

Meer info?

Je vindt een heleboel redenen om deel te nemen aan Mei Plasticvrij op https://info.meiplasticvrij.be.