De Mammobiel komt naar Wommelgem

Gepubliceerd op dinsdag 15 oktober 2019 16.10 u.
Van maandag 4 tot en met dinsdag 27 november staat de Mammobiel aan het gemeentelijk sportcentrum Brieleke. Ben je tussen de 50 en 69 jaar, dan heb je normaal gezien je uitnodiging voor de Mammobiel al ontvangen van het Centrum voor kankeropsporing.

Als deze afspraak niet past, bel dan naar het gratis nummer 0800-60 160 om ze te wijzigen.

Wat gebeurt er precies in de Mammobiel?

De eerste stap is de registratie. Daarna worden foto’s van je borsten gemaakt met een röntgenapparaat. Radiologen beoordelen de foto’s. Zowel jij als je arts krijgen na ongeveer drie weken een brief met het resultaat van het onderzoek.

Wie mag naar de Mammobiel?

Als je aangesloten bent bij een ziekenfonds, is de Mammobiel om de twee jaar gratis. Enkel als je het voorbije jaar nog geen gratis onderzoek hebt laten doen, krijg je dus een uitnodiging. Het bevolkingsonderzoek richt zich tot vrouwen zonder klachten.

Deelnemen is dus niet aangewezen wanneer:

  • je in behandeling bent voor borstkanker; dat geldt tot 10 jaar na de diagnose;
  • je klachten ervaart die kunnen wijzen op borstklieraandoeningen;
  • je door erfelijke factoren een verhoogd risico op borstkanker hebt.

In deze gevallen laat je je opvolgen door je arts.

Waarom is vroegtijdige opsporing van borstkanker zo belangrijk?

Borstkanker is in Vlaanderen de meest voorkomende kanker bij vrouwen. De oorzaken ervan zijn nog onbekend. Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, bestaat er een veel hogere kans op genezing en is het bovendien dikwijls niet nodig een totale borstamputatie uit te voeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bevolkingsonderzoek met een screeningsmammografie toelaat om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek kan een gezwelletje gevonden worden lang voor je het kan voelen.

Meer info?

Je eigen huisarts of gynaecoloog

Centrum voor kankeropsporing
tel. 0800-60 160 (gratis)
www.bevolkingsonderzoek.be