Buitenplan: overzicht maatregelen tegen het coronavirus

Gepubliceerd op vrijdag 23 april 2021 13.17 u.
De druk op de ziekenhuizen blijft nog steeds hoog en we moeten waakzaam zijn voor nieuwe varianten van het coronavirus die elders in de wereld ontstaan zijn. Dankzij een aantal gunstige ontwikkelingen, zoals meer vaccinaties, kunnen we het buitenplan opnieuw in gang zetten.

Snel naar de info die je nodig hebt
>> Overzicht van de algemene regels die blijven gelden
>> Overzicht van de maatregelen vanaf 26 april
>> Wanneer moet je je laten testen?
>> Wat is het verschil tussen quarantaine en isolatie?
>> Alle info over de vaccinatie tegen het coronavirus

Deze maatregelen gelden vanaf 26 april

Samenkomsten buiten maximaal tien personen

De groep van mensen (kinderen t.e.m. 12 jaar niet meegeteld) die elkaar buiten mogen ontmoeten, wordt beperkt tot maximaal tien. 

Winkelen in niet-essentiële winkels opnieuw zonder afspraak

Ook winkeliers mogen vanaf deze datum opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Er hoeft niet langer alleen gewinkeld te worden, maar men mag vergezeld worden door één ander lid van het huishouden.

Heropening niet-medische contactberoepen

Niet-medische contactberoepen - waaronder kappers en schoonheidsspecialisten – mogen heropenen onder de verstrengde protocollen.

Jeugd en onderwijs

Na het einde van de Paasvakantie op 19 april worden de lessen hervat, volgens het regime van voor de Paaspauze. Dit wil zeggen:

 • Kleuteronderwijs, lager onderwijs, het buitengewoon secundair onderwijs, de eerste graad van het middelbaar en het stelsel voor ‘leren en werken’: voltijdse aanwezigheid in de klas;
 • Tweede en derde graad middelbaar: 50 procent aanwezigheid in de klas;
 • Hoger onderwijs: één dag per week fysieke aanwezigheid op de campus.

Examens mogen fysiek plaatsvinden.

Indien de besmettingscijfers in gunstige zin evolueren, en na een evaluatie door de ministers van Onderwijs die aan het Overlegcomité zal worden voorgelegd, kan het volledige middelbaar onderwijs vanaf 3 mei opnieuw voltijds in de klas doorgaan.

Reisverbod vervalt, wel nog steeds afgeraden

Het reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie vervalt vanaf 19 april. Voor reizen buiten de Europese Unie blijven de Europese regels van toepassing. Er blijft evenwel een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen.

Bij terugkeer geldt een strikt regime van verplichte testing en quarantaine. Op basis van het Passenger Location Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen. Wie zich niet houdt aan de testregels, riskeert een coronaboete van 250 euro.

Buitenplan is mogelijk vanaf 8 mei

 • Activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) zouden met maximaal 25 personen buiten en dit voor alle leeftijden kunnen georganiseerd worden

 • Restaurants en cafés: terrassen zouden buiten geopend kunnen worden

 • Evenementen (incl. recepties en banketten), culturele voorstellingen en erediensten tot maximaal 50 personen zouden kunnen plaatsvinden

 • Pretparken zouden geopend kunnen worden

 • Professionele rommel- en brocantemarkten zouden kunnen plaatsvinden

 • De avondklok wordt afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod waarbij men tussen middernacht en 5.00 uur enkel in de openbare ruimte mag met maximaal drie personen of met leden van het eigen huishouden (personen die onder hetzelfde dak wonen)

 • een huishouden mag twee personen tegelijk ontvangen, op voorwaarde dat deze twee personen tot hetzelfde huishouden behoren. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

Algemene regels blijven gelden

Beperk je nauwe contacten

 • Je mag met één (en steeds dezelfde) persoon nauw contact hebben. Dat betekent dat je bij elkaar op bezoek mag gaan zonder een mondmasker te dragen. Jij hoeft geen afstand te houden van deze persoon. Let op: je andere huisgenoten moeten wel afstand houden van deze persoon.

 • Hou van alle andere personen anderhalve meter afstand. Indien dat niet gaat, vanwege de ruimte of de activiteit, dan dragen jullie een mondmasker. In bepaalde omstandigheden (vb. openbaar vervoer) moet je altijd een mondmasker dragen.

 • Werk indien mogelijk van thuis uit, zo beperk je het contact met anderen en maak je het veiliger voor de collega's die vanwege de aard van hun werk op de werkvloer aanwezig moeten zijn.

Maak virusoverdracht moeilijk

 • Was regelmatig je handen. Ontsmet je handen bij het binnen- en buitengaan van een winkel of ruimte waar veel mensen dezelfde voorwerpen (betaalterminal, deurklink) aanraken.

 • Doe je activiteiten liefst buiten en verlucht binnenruimtes regelmatig. In openlucht worden de aërosolen (deeltjes met virus in, nog kleiner dan druppels) verdund en weggevoerd; in een slecht geventileerde ruimte blijven ze gemakkelijker hangen. Zorg dus ook binnen voor voldoende ventilatie.

 • Wees extra voorzichtig bij kwetsbare mensen (zoals ouderen of mensen met een onderliggende aandoening).

 • Voel je je ziek of had je contact met iemand die besmet is? Contacteer je huisarts en volg nauwgezet de richtlijnen voor quarantaine op. Zo vermijd je dat je andere personen in je omgeving besmet. Klik hier voor een volledig overzicht van de stappen bij een mogelijke besmetting.

Beperk je verplaatsingen

 • De avondklok geldt nog steeds. Je mag geen verplaatsingen maken tussen 0 en 5 u., behalve voor je werk of voor medische noodgevallen. Zorg dus dat je op tijd op je bestemming aankomt.

 • Het Overlegcomité beslist het verbod op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden vanuit en naar België, voorlopig aan te houden tot 18 april 2021, maar deze maatregel wordt op het eerstvolgende overlegcomité opnieuw geëvalueerd. Dit reisverbod is een verantwoorde en noodzakelijke maatregel om de circulatie van het virus en de nieuwe varianten tegen te houden.
Melding sluiten

Vaccinatiecampagne voor de brede bevolking van start

Bekijk alle info over de vaccinatiecampagne voor Wommelgem op deze overzichtspagina 

 • Je ontvangt een uitnodiging van het Agentschap Zorg en Gezondheid per brief. Momenteel krijgen de hoogste leeftijdscategorieën hun uitnodiging.
 • Heb je problemen om online een afspraak te maken? Neem contact op met de vaccinatiehelpdesk via het telefoonnummer op je uitnodiging.
 • Heb je geen vervoer naar het vaccinatiedorp? Alle vervoersopties kan je op deze pagina nalezen >>

Bekijk het overzicht van de geldende coronamaatregelen 

Bekijk alle info over de vaccinatiecampagne