Brandveiligheid: doe de deur dicht en red levens bij brand

Gepubliceerd op maandag 23 november 2020 19.03 u.
Tijdens de wintermaanden maken we het op allerlei manieren gezellig binnen: kaarsen, een haardvuur, lekker eten uit de friteuse of met de fondue… Het risico op brand kan dus oplopen, ook door het gebruik van verwarmingstoestellen of elektrische dekens. Preventie is dus extra belangrijk.

Daarom lanceerde de brandweer de campagne 'Doe de deur dicht'. Feit: de combinatie van gesloten binnendeuren (maar niet op slot) én rookmelders in alle leefruimtes, biedt bewoners
de meeste kans om op tijd verwittigd te worden bij brand en vervolgens de woning veilig te kunnen verlaten. Door alle binnendeuren in huis dicht te houden, kan je tijdens een brand dus levens redden. Als er brand uitbreekt, blijft het vuur en de verstikkende rook – de grootste bedreiging – namelijk langer opgesloten. Zo is er meer tijd om jezelf en je gezin in veiligheid
te brengen als de rookmelder alarm slaat.

Doe de deur dicht

Je huis verluchten is een goede zaak, maar maak er geen gewoonte van om deuren open te laten staan. In coronatijden is goede ventilatie natuurlijk wel heel belangrijk. Nodig je vrienden of familie uit bij je thuis? Verlucht de kamer dan goed en zet regelmatig een venster (gedeeltelijk) open. Doe de deur even open om te laten tochten, maar maak er een gewoonte
van om de deur daarna opnieuw dicht te doen.

De deur dicht doen, vooral ‘s nachts, is van levensbelang. Want als er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de rook tot 20 minuten tegen. Tijd die levens kan redden. De deur dicht doen is een simpele handeling en kost je niets, terwijl het de verspreiding van de verstikkende rook echt vertraagt. Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten bij brand. Trek ook de deuren achter je dicht op weg naar buiten, zo sluit je de brand op en beperk je de schade.

Hieronder kan je een afbeelding raadplegen met meer informatie over rookmelders. Lees in dit bericht op onze website meer over rookmelders.

Tips voor meer brandveiligheid

Ook tijdens de feestdagen is het belangrijk dat je aan brandveiligheid denkt. Een dorre kerstboom of verkeerd aangebrachte kerstversiering kunnen in minder dan één minuut een ravage aanrichten bij je thuis.

Kies een brandveilige kerstboom

Wil je een echte kerstboom? Dan is de veiligste keuze een kerstboom in volle grond met veel aarde. Geef hem elke dag water, zo verdort hij niet en heb je minder kans op brandgevaar. Heb
je een afgezaagde kerstboom, maak dan een inkeping onderaan de stam en plaats deze in een emmer of bak met water om uitdroging te voorkomen. Kies je voor een kunstkerstboom, ga
dan na of deze gemaakt is van onontvlambaar materiaal of met een brandvertragend product werd behandeld.

Let op met kaarsen

Hang geen echte kaarsjes in een kerstboom. Hou kaarsen zo ver mogelijk uit de buurt van een kerstboom en ander brandbaar materiaal. Hang ook geen brandbare versiering aan de muren of plafond. Slingers en vlaggetjes bepalen hoe snel een brand zich verspreidt.

Gebruik brandveilige kerstversiering

Kies bij kerstversiering ook voor materialen die niet gemakkelijk ontvlambaar zijn. Kijk na op de verpakking. Speel op veilig en zorg dat kerstversiering niet tegen spotjes hangt of op apparaten ligt waarvan de oppervlaktetemperatuur kan verhogen, zoals een televisietoestel.
Gebruik bij voorkeur led kerstverlichting

Kerstlampjes test je best voor je ze in de boom hangt. Vaak worden ze jaar na jaar gebruikt, en slijt de bedrading. Een veilige optie is het gebruik van LED-lichtjes, omdat ze minder warmte afgeven. Wanneer je het huis uitgaat of gaat slapen, doof dan de kerstlampjes.

Hou vluchtwegen vrij

Geef de kerstboom een mooi plekje, weg van deuren en trappen. Zo hou je de vluchtweg vrij indien de kerstboom vuur zou vatten. Plaats de boom ook uit de buurt van brandbare materialen zoals gordijnen.