Bewegen op Verwijzing-coach bouwt aan je beweegplan

Wat

Wommelgem is recent gestart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’. Huisartsen kunnen nu Wommelgemnaren met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar onze beweegcoach Sam. Hij helpt hen op een laagdrempelige manier om meer te bewegen.

Hoe werkt het?

De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. Ook een individueel oefenschema is mogelijk. De coach helpt je op weg en motiveert je. ‘Als coach is het mijn doel om samen op zoek te gaan naar eenvoudige en leuke manieren om meer te bewegen en er ook plezier aan te beleven,’ verduidelijkt beweegcoach Sam.

Uit enkele andere gemeentes kregen we al enthousiaste getuigenissen te horen. Jef: ‘Dankzij de hulp van de beweegcoach kan ik weer met mijn kleinkinderen spelen. Nu zeg ik niet zo snel: “Opa is moe, speel maar even alleen.” Ze vinden het heel fijn dat ik langer met hen kan spelen.’ Ook voor Zuumra waren er veel voordelen: ‘Werk, huishouden, kinderen, stress … Ik had geen tijd om te sporten, dacht ik. Nu zie ik elke dag hoe ik meer kan bewegen. Het kan overal! En ik voel me beter.’

Wat kost het?

Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van hele lage tarieven. Je betaalt de coach maar vijf euro per kwartier voor een individuele sessie, en slecht een euro per kwartier voor een groepssessie. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijg je een extra korting.

Bedoeling is dat je jouw weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Individuele begeleiding is beperkt tot zeven uur per persoon.

Bewegen op Verwijzing is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Het project wordt getrokken door de Eerstelijnszone Antwerpen Oost.